Český rok v pohádkách, písních, hrách a tancích, říkadlech a hádankách - Zima přehled
Karel Plicka , František Volf
Čtyři svazky Českého roku nazvané Jaro, Léto, Podzim a Zima znají již celé generace čtenářů. Je v nich shromážděna téměř nevyčerpatelná zásoba lidové slovesnosti vážící se ke každému z ročních období; koledy, říkanky, písničky známé i neznámé jsou seřazeny podle toho, při jakých příležitostech se používaly, a vytvářejí tak nezaměnitelný obraz života našich předků. Tentokrát přinášíme svazek zimní.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Český rok v pohádkách, písních, hrách a tancích, říkadlech a hádankách - Zima. Přihlašte se a napište ho.
Průvodce po celou zimu v podobě pohádek, písniček, her, říkadel a hádanek. Hodně z nich se točí kolem dvou významných událostí v tomto období a je to masopust a Vánoce. Když otevřu knížku a čtu z ní vnučce, vždy ve mně ožívá kouzlo zimních večerů, kdy mi z této knížky četli rodiče. Je to prolínající smutek i krásné vzpomínky. Knížka je doplněna ilustracemi Karla Svolinského a u Maškar jsem se v útlém dětství snažila tyto ilustrace vylepšit a zůstaly tam do dneška. Krásná kniha inspirující k mnoha činnostem.
Tyto říkadla, hádanky, básničky byly velkou součástí mého dětství spolu s kamarády, sourozenci jsme si v nich velmi často listovali, četli a tvořila nám poměrně velkou část zábavy.
Kniha Český rok v pohádkách, písních, hrách a tancích, říkadlech a hádankách - Zima v seznamech
Perfektní čtení.