Cesta přehled
Jack London
Autobiografický román ve kterém se Jack London vrací do dob, kdy se toulal po Spojených státech jako "hobo". Cestoval na nákladních vlacích, žebral, kradl, byl vězněn, zúčastnil se slavného tažení Kellyho armády... Londonovy romány jsou plné drsné romantiky, životní síly, i touhy po svobodě. A Cesta není výjimkou.
Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: 1923 , B. KočíOriginální název:
The Road, 1907
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cesta. Přihlašte se a napište ho.
zásadní kniha pro starou generací českého trampingu, která z víkendových lufťáků a výletníků udělala divoké tuláky, pistolníky, westmany a zlatokopy. Jack London se vším všudy, včetně rozvláčného úvodu a diletantského filosofování, ale je to i po stodvaceti letech pecka a "holubicím dál rostou křídla dravců, družstevním rolníkům touha mořeplavců"
Jak říkal Oscar Wilde, knihy nejsou morální nebo nemorální, ale dobré nebo špatné. Hodnotím tedy knihu, nikoliv morální hodnoty vagabundů. A kniha se povedla, i když na plnou palbu to není. Palec nahoru paní překladatelce. I když slangové výrazy jsou trochu napříč subkulturami a lokalitami (občas brněnský hantec, občas se hanykuje hantýres ze Žižkova), asi to lépe nešlo.
Kniha Cesta v seznamech
2020 | Tulák po hvězdách |
2002 | Démon alkohol |
1974 | Bílý Den |
2003 | Bílý tesák |
1988 | Mezi zlatokopy |
Ja jsem asi jeden z mala, pro koho jsou knihy Jacka Londona, utrpeni.
Tulaka jsem nedala, byt jsem se snazila hodne.
Cestu jsem se sebezaprenim docetla.
Je to jako chrlic slov.
Dve hvezdy davam prekladatelskemu kumstu, ne panu spisovateli. Nepopiram tim dokumentarni hodnotu dila, ale ta je pro me to jedine, co to muze prinest.