Cesta přehled

Cesta
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18/bmid_cesta-kG4-18.jpg 4 2926 2926

Román Cesta se odehrává ve světě sežehnutém neznámou katastrofou. Otec se synem putují šedivou zimní krajinou a děsí se každého náznaku, že nejsou sami, kdo přežil; od posledních lidí totiž rozhodně nemohou čekat nic dobrého. Dvojici drží při životě jen to, co uveze jejich nákupní vozík a co občas najdou v prázdných domech. Jejich cílem je mořské pobřeží, ale i tam se samozřejmě ukáže, že naděje už neexistuje. Nebo snad ano? Za tento román autor obdržel v roce 2007 Pulitzerovu cenu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo

The Road, 2006

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cesta. Přihlašte se a napište ho.

Maraiser
16.11.2024 4 z 5

Oproti komentujícím pode mnou mi právě styl psaní navodil tu fakt deprimující atmosféru. A bylo to skvělý. Plný počet však dát nemohu. A to kvůli konci. Vzhledem k tomu, co celou dobu prožívali, před čím utíkali, je konec prostě naprosto nepravděpodobný.

Metuje
28.10.2024 1 z 5

(SPOILER) Za mě dost velké zklamání, Pulitzerova cena pro mě nadále nemá hodnotu. Kniha v podstatě o ničem, žádná snaha o worldbuilding, nějaké větší rozvinutí příběhu, postav, nic. Je vlastně neuvěřitelné, kolik stran se dá napsat v podstatě o ničem. Závidím ostatním, kteří tvrdí, že se jim kniha dobře četla, mě to dělalo docela problémy, nejspíš mi asi nesedl styl psaní. To, že je dvojice pokaždé téměř na pokraji sil a na poslední chvíli najde obrovskou skrýš potravin a zásob bylo taky trochu smutný a rušilo čtenářský zážitek.

Thalin
22.10.2024 3 z 5

Cesta je zajímavý počin o přežití, bolesti a putování. Ale na můj vkus to bylo až moc strohé. Vadila mi absence uvozovek u přímé řeči a děj jako takový mě neoslovil natolik, aby mě kniha celkově nějak extra nadchla. Ale alespoň je to celkem čtivé a poměrně dost krátké, taková jednohubka na odpoledne.

Knižní novinky (33. týden)

11.08.2019

Pamatuj si, že co si dáš do hlavy, tam už zůstane napořád, řekl. Měl by ses nad tím zamyslet. (str. 14)

Zapomeneš, co si chceš pamatovat, a pamatuješ si, co chceš zapomenout. (str. 15)

Na téhle silnici nejsou Bohem oslovení lidé. Ti jsou pryč a já tu zůstal a oni si s sebou odnesli svět. (str. 27)

Více citátů z knihy najdete u autora.

Ocenění knihy (3)

2008 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Kniha roku)
2007 - Pulitzerova cena (Beletrie)
2006 - James Tait Black Memorial Prize (Fiction Award)

Kniha Cesta v seznamech

v Přečtených3 865x