Cesta k jednoduchosti přehled
Milena Jesenská
Cesta k jednoduchosti je souborem textů Mileny Jesenské, který poprvé vyšel již roku 1926, a přesto dokáže i dnes, téměř o století později, oslovit a inspirovat. Autorka uvažuje o lásce, manželství, věrnosti, přátelství, módě a emancipaci, ale i o kráse, radosti ze života a vůbec o ženách a jejich pohledu na svět. Kniha tak nabízí spojení otázek módních, etických i politických v době „po všem válečném a poválečném víru, v jakémsi zdánlivém klidu a v klamné stabilitě“, jak sama Jesenská trefně hodnotila čas vzniku předkládaných fejetonů. Texty mnoha legendami opředené publicistky se pyšní peprnými bonmoty i pasážemi plnými hluboké lidské empatie. Nadčasově svěží Jesenské styl a univerzální tematika poodhalují, jak se v autorce prala dobová perspektiva i rebelie, tvrdá kritika i porozumění. Ona totiž „jednoduchost není vůbec jednoduchá“.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cesta k jednoduchosti. Přihlašte se a napište ho.
Když už jsem přečetla knihu "o ní," sáhla jsem i po jedné "její." Asi je to v tomto pořadí nejlepší.
Některé myšlenky, jak už tu mnozí psali, jsou z dnešního ženského pohledu směšné. Jiné pořád mají ten samý význam a dosah.
Dle mého skromného názoru, opravdu krásná kniha. A to hlavně z důvodu, že myšlenky v knize obsažené, často uváděné jako nadčasové, vás nutí k zamyšlení. Už jen to pouhé zamyšlení nad věcmi běžnými, o kterých Milena Jesenská převážně psala, vás velmi obohatí. Nejspíše to budete mít podobně jako já, s mnohým budete souhlasit, o jiném polemizovat a nad jiným zase nevěřícně kroutit hlavou. Ale právě díky tomuto je kniha tak krásná a vesměs jednoduchá. A zde souhlasím se samotnou autorkou, a to že "jednoduchost není vůbec jednoduchá".
Othello, Dáma s Kaméliemi a dalších 40 nově přidaných eknih zdarma
24.04.2022
Kniha Cesta k jednoduchosti v seznamech
ženy sloupky Milena Jesenská, 1896-1944
Část díla