Cesta kolem světa za osmdesát dní přehled

Cesta kolem světa za osmdesát dní
https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72780/bmid_podivuhodne-cesty-cesta-kolem-sveta-4JN-72780.jpg 4 1167 1167

V roce 1872 se vsadí distingovaný Angličan Phileas Fogg o 20 000 liber s členy svého klubu o to, že během 80 dní vykoná cestu kolem světa. V doprovodu svého sluhy Passepartouta se vydá na cestu, jist si svým vítězstvím. V Indii zachrání život indické princezně, která se k němu připojuje. Stále je však sledován inspektorem Fixem, který jej podezřívá z přepadení banky.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a umění

Tour du monde en quatre-vingt jours, 1873

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cesta kolem světa za osmdesát dní. Přihlašte se a napište ho.

possekre
01.11.2024 5 z 5

Pořád to má šťávu. Jen mi vrtá hlavou, proč Phileas Fogg vyhodil prvního sluhu za to, že mu vodu na holení přinesl o 2 °F studenější než měl, ale Passepartoutovi promíjí takové "maličkosti" jako je porušení náboženského tabu, přemíra alkoholu v jedné hospodě a další věci, které cestu značně komplikují. Ale je pravdou, že bez toho poplety by to nebylo ono :).

peeetta
30.10.2024 5 z 5

Z dětství znám seriálovou verzi se lvem Willym Foggem, princeznou Romy a sluhou Barnabášem. Většina odpovídá knižní předloze. Začátek cesty je velmi stručný, děj se začíná více rozvíjet až při cestě Indií, kdy se setkáváme s Audou. Ač jsem znala předem, jak kniha skončí, čekala jsem na zvrat až do konce.

Pytlík
14.10.2024 5 z 5

Tato verneovka mě nelákala od té doby, co časopis ABC v jednom svém článku propálil její (geniální) konec, takže jsem ji už neměl důvod číst. A animovaná verze mi taky nepřidala, zejména lev mi lezl děsně na nervy. Nakonec jsem si teď knihu přece jen přečetl a musím se lvovi omluvit, on prostě jen přesně kopíroval originál. Vedle literárního Fogga je i kámen ukecaný uzlíček nervů a emocí. Marně dumám, proč se do něj Auda zamilovala, patrně ze zoufalství, protože zůstala na světě sama samotinká a zatímco o mlčenlivém Foggovi si mohla dělat nějaké iluze, o ukecaném, poněkud bláznivém Proklouzi nikoli. Foggova povaha perfektně odráží Verneův vztah k Angličanům, onu směs výsměchu a určitého obdivu.
Jinak Verne opět nezklamal, co se týče poučování čtenářstva, a moc jsem se pobavil, jakým způsobem to udělal. Zatímco v Dětech kapitána Granta použil průhlednou fintu ("kdyby tu byl zeměpisec Paganel, řekl by..."), zde nechal ve vlaku bloumat mormonského kněze a Proklouze navštívit jeho přednášku. A jako na potvoru, ze všech zúčastněných jediný Proklouz vydržel na přednášce až do konce, takže jedině on (a nešťastný čtenář) zná kompletní historii mormonské církve.

Modrý a rudý, Prométheus a dalších 40 nových eknih zdarma ke stažení

30.07.2023

Kniha Cesta kolem světa za osmdesát dní v seznamech

v Přečtených1 794x