Cesta: Paměti české aristokratky přehled
Cecilia Sternberg
Vzpomínková kniha hraběnky podává obraz života rodiny i mnoha dalších členů evropské aristokracie a společenské smetánky.
Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: 1996 , Mladá frontaOriginální název:
The Journey, 1996
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cesta: Paměti české aristokratky. Přihlašte se a napište ho.
Tohle je kniha, kterou jsem si pořídila na základě nadšených recenzí. Byla jsem velmi zvědavá, co mě čeká, a přiznám se, že jsem si nebyla jistá, jaký příběh dostanu. Není to klasický román, ale spíše (auto)biografie, která je ovšem celkem dobře zpracovaná. Některé části příběhu byly pro mě téměř nepochopitelné, například naprostý nedostatek přehledu o financích – jak může někdo nemít tušení, kolik stojí správa jeho majetku, nebo být tak neschopný hospodařit s penězi? Obzvlášť když po válce bylo zřejmé, že šance na udržení dřívějšího standardu jsou minimální. I přes tyto nepochopitelné momenty knihu rozhodně doporučuji. Nabízí zajímavý a autentický vhled do života specifické společenské vrstvy a ukazuje, jak se tito lidé snažili přizpůsobit novým podmínkám před i po válce. PS jen nechápu, proč se kniha jmenuje paměti ČESKÉ aristokratky, když Cecilii s Českem pojila jen svatba s jejím manželem a následný -relativně krátký pobyt zde...
Místy příliš zdlouhavé, možná už nudné. A hodně jmen, ve kterých jsem se často ztrácela, až jsem se pak rozhodla je vůbec neřešit. Neříkám, že je to špatné, příběh o životní cestě aristokratky je zajímavý, přesto jsem se ale těšila, až knihu dočtu a zaklapnu.
Kniha Cesta: Paměti české aristokratky v seznamech
životopisy, biografie aristokracie, šlechta 20. století USA (Spojené státy americké) vystěhovalci, emigranti Jamajka Šternberkové
Cesta je autobiografický příběh životní cesty Cecílie Sternbergové, jejího manžela Leopolda a dcery Diany po nástupu komunistů k moci. Tuto cestu v emigraci absolvovala s aristokratickou grácií a nezdolnou vůlí. A knihu o tom napsala s nadhledem a velkou upřímností. Měla přímou povahu, tak nekalkulovala, že jí to může v očích některých lidí ublížit. Nedělala ze sebe vzornou a svatou, ani ze svých blízkých, včetně jejího manžela. Vzájemně se ve všem tolerovali, i v mimomanželských vztazích.
Co jsem u ní ještě velmi oceňovala, byla její neúnavná síla jít dopředu, živit se klidně "rukama", když je to nutné. Což podědila její dcera Diana. Moc mne mrzí, že nemám šanci navštívit zámek v Častolovicích. A taky mne mrzí, že její dcera Diana, která tento zámek dala do kupy, nedávno zemřela.