Čeští Židé a jejich devatenácté století: Texty, diskuse, konflikty přehled
Jindřich Toman
![Čeští Židé a jejich devatenácté století: Texty, diskuse, konflikty Čeští Židé a jejich devatenácté století: Texty, diskuse, konflikty](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/547289/bmid_cesti-zide-a-jejich-devatenacte-stoleti-texty-diskuse-k.jpg?v=1728481657)
Tato kniha o židovské kultuře a literatuře se zaměřuje na vybrané úseky 19. století, jimž se souhrnně věnovalo jen málo pozornosti. Na základě rozsáhlého množství pramenů včetně poezie, próz, žurnalistiky, cestopisů, turistických průvodců, kramářských tisků a revolučních letáků zkoumá autor židovské reflexe vlastních pozic, ale i měnící se postoje k českým Židům v období mezi dvacátými a osmdesátými lety 19. století. Kniha nabízí interpretace a reinterpretace literárních a žurnalistických děl Jána Kollára, Karla Hynka Máchy, Siegfrieda Kappera, Karla Havlíčka Borovského, Leopolda Komperta, Jana Nerudy, Josefa Jiřího Kolára a dalších, dnes již zapomenutých autorů. Díky spojení textové analýzy a detailní kontextualizace zde čtenář najde obohacující přínos k dějinám Židů v Čechách.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čeští Židé a jejich devatenácté století: Texty, diskuse, konflikty. Přihlašte se a napište ho.
Zatím zde není žádný komentář.
Kniha Čeští Židé a jejich devatenácté století: Texty, diskuse, konflikty v seznamech
2019 | ![]() |
2016 | ![]() |