Čeština tisíciletá. Zrod slovanského jazykového prostředí uprostřed Evropy přehled
Jiří Marvan
Právě před tisíci lety se jako první slovanský jazyk zrodila čeština Během necelého století, v čase knížat Václava, Boleslava I. a Boleslava II., vytvořila nové jazykové prostředí, v němž žijeme až podnes. Čeština se stala epicentrem řady jazykových změn, které se šířily střední a středojižní Evropou od Baltu až po Jadran a Balkán (tedy v kruhu o průměru větším než 1000 kilometrů) a které vedly k odlišení slovanských jazyků na tomto území, jež bylo tehdy slovanské, tj. včetně dnešního severovýchodního Německa, Rakouska a Maďarska. Rozpad do jednotlivých jazyků je tradičně popisován jako proces „velkého třesku“, v němž se ono společné území rozdělilo na skupinu západní, východní a jižní. Monografie je zásadním dílem pražského funkčního strukturalismu. Je to četba při vší erudici napínavá a v soudobých evropských poměrech zároveň vysoce aktuální: jsme mluvčími jazyka, který má tisíciletou kontinuitu a který ve své minulosti již mnohokrát přispěl k vývoji Evropy.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čeština tisíciletá. Zrod slovanského jazykového prostředí uprostřed Evropy. Přihlašte se a napište ho.
Zatím zde není žádný komentář.
Kniha Čeština tisíciletá. Zrod slovanského jazykového prostředí uprostřed Evropy v seznamech
čeština jazykověda, lingvistika o literatuře
2004 | Brána jazykem otvíraná aneb O češtině světově |
2006 | Cesty ke spisovné češtině – prvních tisíc let (800–1800). Malý průvodce dějinami české lingvoekologie |
2000 | Jazykové milénium |
2012 | Čeština tisíciletá. Zrod slovanského jazykového prostředí uprostřed Evropy |
2009 | Óndra Łysohorsky – bard swojeho ludu, euro-lašsky poeta / a Euro-Lachian poet, the bard of his people |