Cesty ke Zlaté kolébce: Expedice Taurus 89, 90, 92, 95, 97 přehled

Cesty ke Zlaté kolébce: Expedice Taurus 89, 90, 92, 95, 97
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541845/bmid_cesty-ke-zlate-kolebce-expedice-taurus-89-90-92-95-97.jpg 4 1 1

Kniha nabízí přehled několika cest speleologické skupiny Geospeleos za jeskyněmi Západního Tauru v Turecku, především k vývěrové jeskyni Altinbeşik, která tvoří konec mnohem většího, zatím neznámého jeskynního systému. Je v ní také příběh party kamarádů, které spojuje stejná touha - zaplnit bílá místa na jeskyňářských mapách světa a objevit poslední neznámá místa na Zemi.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cesty ke Zlaté kolébce: Expedice Taurus 89, 90, 92, 95, 97. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (1)

David81
30.07.2024 4 z 5

Mám moc rád knížky o speleologických expedicích. Tahle je ale specifická tím, že je zároveň i atlasem objevených jeskynních propastí na několika krasových poljích tureckého pohoří Taurus. O každé z nich je tu krátký popis včetně mapy.
Z jednotlivých expedic je tu nejzajímavější hned ta první, podniknutá ještě před revolucí. Vzpomínky na vlastní speleologický výzkum jsou tu prokládány drsnými příběhy - shánění prasklé poloosy expediční Avie, zkušenosti s kaymaky (místními starosty), návštěva zdejšího zubaře s vrtákem roztáčeným pomocí bicyklu, filmování turecké svatby. Přes všechny překážky se tu našim speleologům postupně nabaloval jeden objev za druhým včetně těch nejvýznamnějších po proplavání několika sifonů obří jeskyně Altınbeşik. Vše bohužel končí fiaskem poslední expedice po vykázání z jeskyně, po kterém následovala mnohaletá pauza…
Trochu netypické je, že některé vzpomínky tu popisuje více účastníků, a tak se tu pak objevuje třeba třikrát stejná historka z různých pohledů. Text obsahuje i anglický překlad a spoustu dokumentárních fotografií.
Publikace je volně ke stažení na stránkách speleoskupiny Geospeleos: https://www.geospeleos.com/Taurus/Index.htm. Vyšlo i pokračování s názvem Altınbeşik - Cesty ke Zlaté kolébce.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Cesty ke Zlaté kolébce: Expedice Taurus 89, 90, 92, 95, 97 v seznamech

v Přečtených1x