Chaloupka na muřích nožkách přehled
Sophie Anderson
Co kdyby se váš dům uprostřed noci bez sebemenšího varování zvedl a odkráčel pryč? Dvanáctiletá Márinka ze všeho nejvíc touží po docela obyčejném životě v domově, který zůstane na jednom místě dost dlouho na to, aby si mohla najít kamarády. Potíž je v tom, že bydlí v chaloupce na muřích nožkách, která se neustále stěhuje z místa na místo. Márinčina babička je totiž sama baba jaga, která doprovází zemřelé na onen svět. Márinka ale nechce kráčet v jejích stopách a strávit celý život ve společnosti mrtvých, a proto se rozhodne svůj osud změnit. Její chaloupka to ovšem vidí jinak a postaví si hlavu. Ale počkat — odkdy mají chaloupky vlastní rozum?... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2023 , HostOriginální název:
The House with Chicken Legs, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chaloupka na muřích nožkách. Přihlašte se a napište ho.
ČVd 12 pohádková. Na tomhle příběhu mne bavilo jak si chaloupka jen tak usmyslela a šla si kamsi a Márinko koukej.... U nás v českém prostředí, kdy platíme za národ co se nerad stěhuje může být tohle určitá zábava. Nebo ne. Márinka chce něco jiného než jí určuje zvyk, rodina, generace. Chce mít kamarády a jistotu, stálost, s tím musí souznít nejen dětský čtenář.
Co mi hodně vadilo bylo oslovení její babičky „babo jago“ , všude. Nevím, zda to bylo v originále nebo to určil český překlad, ale nepřišlo mi to ani odpovídající vykreslené postavě, ani jejich pěknému vztahu s Márinkou. Nesouhlasit s někým přece neznamená, že se nemáte rádi... dobrá škola! Přestože je autorka Britka tak mi to také "zavánělo" sovětskou bytostí, což mi kazilo dojem ze zajímavého příběhu.
Vloni jsem Chaloupku darovala dceři k svátku. A letos zjistila, že ji ještě nečetla. Půjčila jsem si ji, že se do ní podívám. A už jsem nepovolila, dokud nebyl konec.
Ta se ale povedla! Krásné, smutné, laskavé i moudré vyprávění mě naprosto uchvátilo. Potěšilo mne, jak autorka vyřešila konec, pro potěchu dětí i dospělých.
Všechno, co jsme ztratili, Dny rozhodnutí a další knižní novinky (10. týden)
05.03.2023
„Kozel je nebezpečný zepředu, kůň zezadu a živí ze všech stran.“
„Nikdo nám ve skutečnosti nepatří. A nic není navždy.“
„Některé chyby si člověk zkrátka musí zažít na vlastní kůži.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Chaloupka na muřích nožkách v seznamech
přátelství kouzla smrt cestování samota touha mrtví Chaloupky laskavost odvaha
2023 | Chaloupka na muřích nožkách |
2023 | Dívka v medvědí kůži |
2024 | Zámek z pavučiny kouzel |
2024 | Snehové dievča |
Tak takhle nádhernou knihu už jsem dlouho nečetla. Přišlo mi to tak pohádkové a já knihy z takového prostředí naprosto miluju. Dívku v medvědí kůži jsem koupila zárověn s touhle, protože už v knihkupectví mi bylo jasné že tahle knížka bude prostě skvělá. Pravidelně si hlídám jestli nevychází další knihy od autorky a na goodreads už má hromadu knih které ještě nejsou přeložené do češtiny!
Vřele doporučuji úplně všem knihomolům!