Chancellor přehled

Chancellor
https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/918/bmid_chancellor-918.jpg 4 64 64

Novela o dramatických osudech posádky a cestujících obchodní lodi, na níž vypukne požár a loď ztroskotá.

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Návrat

Le Chancellor, 1874

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chancellor. Přihlašte se a napište ho.

hetzerjoke
20.09.2024 4 z 5

Proč má ta knížka kruci modré hodnocení?

Verne pod vlivem Poeho napsal nezvykle dospělý a děsivě realistický příběh ztroskotání na pustém moři, který je ale stále příjemně dobrodružný a verneovsky morální. Oproti jiným autorovým příběhům to svižně a poutavě utíká, není zde příliš času věnováno popisům okolí a díky deníkové formě má děj dynamiku. Posádka a cestující nešťastného Chancelloru jsou dobře vykresleni, jsou zde lidé zlí, dobří (těch je menšina) i pragmaticky smýšlející (těch je většina). Charaktery se lámou, zoufalství sílí a jak jedna po druhé mizejí v nenávratnu, dochází k věcem, na které u Verna opravdu nejsme zvyklí a které bych dětem snad ani nedoporučoval.
Chancellor mi připomněl, že mnoho knih od Julese Verna jsem nikdy nečetl, a ani o nich neslyšel. A po všech těch moudrých, náročných a hlubokomyslných bichlích mám chuť prožít další dobrodružství!

Gveeny
10.08.2024 5 z 5

Opravdu neuvěřitelný a napínavý příběh. Bylo asi mnoho lodí, které ztroskotaly v Atlantiku na cestě z Nového světa do toho starého. A tento příběh by mohl být příběhem jedné z nich(nebo mnoha). Jedno neštěstí za druhým stíhá nešťastnou loď Chancellor, jeho posádku a cestující, což dělá příběh tak neuvěřitelným, ale zato víc napínavým.

jan7113
03.02.2024 5 z 5

Musím říct, že mě kniha příjemně překvapila. Napětí a drama od první do poslední strany, to u jiných verneovek (byť zajímavých a čtivých) nebývá zvykem. Pro mě tedy výrazně lepší než některé mnohem "profláklejší" verneovky.

Dvůr hurikánů, Válečný král a další knižní novinky (2. týden)

07.01.2024

Ledová kolébka, Odstín smrti a další knižní novinky (49. týden)

03.12.2023

Kniha Chancellor v seznamech