Chata 1879 přehled
Josef König
Nikdy nevíte, kdo se opravdu dívá! Šest psychických poruch pohybujících se pod dohledem jednoho abstinujícího alkoholika, jedno místo uprostřed Krušných hor a čtrnáct společných dnů. Prožijte s hlavním hrdinou jeho několik posledních let končících na Chatě 1879. Kniha (drama, černá komedie) mohla vzniknout dle skutečných událostí.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chata 1879. Přihlašte se a napište ho.
![ivokick ivokick](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/332920/m_ivokick-AQu.jpg?v=1639259078)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Skvělý nápad. Nakonec mi to ale přišlo nedotažené, unáhlené a zbytečně krátké. Korektor by si v tomto případě měl dát více práce, abychom například věděli, kde se děj knihy vlastně odehrává. Za mě opravdu dobrý potenciál, který však zůstal nenaplněný. I tak díky za zamyšlení.
![nervy nervy](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/19426/nervy-HuC.jpg?v=1550599949)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
(SPOILER)
Souhlasím s Dela111, kniha je moc krátká (přečteno za necelé dvě hoďky), ale nápad super. Také mi vadilo, že vše proběhlo hned první den, měli se aspoň rozkoukat, něco o sobě zjistit... že tu nejsou popsány jejich poruchy, mi nevadí, spíš vadí to, že je jen letmo naznačeno, co to vlastně bylo za místo, kdo tam jezdil a jak s tím souvisí několik dalších postav včetně Ostružiny...
Ale jak se člověk vyrovná se svým svědomím - pokud ho má, to je zde řečeno dobře - nikdy.
Komentáře nepíšu moc často, ale tentokrát jsem musela :)
Ten zmatek s místy a jmény, už jsem to zažila několikrát... kdo se vlastně dostane na místo korektora?
Knižní novinky (37. týden)
06.09.2020
„Tady už to na stres moc hodit nemůžu. Ani rozchody, příchody, výpovědi a jiné společenské radosti mi neposkytnou pravé alibi pro to, že jsem alkoholik. Důvod, proč jsem do toho vletěl? Pití mě v základu a čisté podstatě bavilo.“
„Má nová posedlost mě samotného občas děsila. Na protialkoholním mi říkali, že se nikdy závislosti nezbavíte. Jen z jedné přesedláte na druhou. Z alkoholu na cigarety, z drog na alkohol, z okusování nehtů k nočnímu jídlu. Otázkou pak vždy je, jestli nová závislost nebude horší než ta, kterou se pokoušíte hrdě opustit. Chorobná pořádkumilovnost se však zatím jevila přijatelně.“
„Když si namícháte paranoiu, hypochondrii a alkoholismus, užijete si spoustu legrace.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Chata 1879 v seznamech
v Mé knihovně | 107x |
Šumava česká literatura alkoholismus Krušné hory, Krušnohoří psychické problémy společenské rományAutorovy další knížky
2020 | ![]() |
2018 | ![]() |