Chcel by som, aby ma niekto niekde čakal přehled
Anna Gavalda
Zbierka poviedok Chcel by som, aby ma niekto niekde čakal je literárnym debutom dnes už známej francúzskej autorky Anny Gavaldy. Útla knižka pôvodne vyšla v náklade 800 kusov v malom vydavateľstve, neskôr sa z nej však predalo vyše 500 000 výtlačkov a bola preložená do viac ako 20 jazykov. Kniha obsahuje 19 krátkych poviedok napísaných strohým, presným štýlom. Autorka miestami až kruto podrobne opisuje dokonale odpozorované detaily medziľudských vzťahov, ktoré môže definitívne zničiť napríklad aj zdanlivo banálne zazvonenie mobilného telefónu.... celý text
Literatura světová Povídky
Vydáno: 2015 , Slovart (SK)Originální název:
Je voudrais que quelqu'un m'attende quelque part, 1999
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chcel by som, aby ma niekto niekde čakal. Přihlašte se a napište ho.
Po prvních dvou povídkách, které měly hodně ženské téma jsem si říkal, do čeho jsem se to pustil, ale pak spisovatelka přeřadila na trošku jinou kolej a hned mě to začlo víc bavit. Supr břitký humor (kanec v autě), velice drsná povídka o veterinářce, ale jinak to ve mě asi nic hlubšího nezanechalo. Aspoň knížka díky stylu psaní byla rychle přečtená. 70%
Jak píše Baushka, měla jsem to taky do výzvy. Nenadchlo, neurazilo. Nic moc. Dvě, tři povídky byly fajn, ale jinak jsem se v tom nenašla. Asi poputuje dál.
Kniha Chcel by som, aby ma niekto niekde čakal v seznamech
2006 | Prostě spolu |
2006 | A taková to byla láska... |
2010 | Kdyby tak na mě někdo někde čekal |
2009 | Člověk není nikdy úplně šťastný |
2014 | Lepší život |
Prvotina, první kniha z cyklu povídek francouzské autorky. Téma č.10. ,v názvu slovo kdyby, odškrtávám. Rychlá jednohubka, první sbírka povídek o běžném životě ve Francii. Anna v ní nevypráví o sobě, ale při čtení jsem jí mezi řádky viděla. Dlouhonohou, v péřovém boa, s něčím kouřícím v mezi rty. Ano, kuřivo, jaký halo efekt to vyvolá při pouhé představě francouze.
Krátká próza na neskutečné množství témat, zkrátka dobrá kniha. Důkaz, že autor je někdo, kdo je schopen napsat o všem.