Che - životopisný komiks přehled
Rodriguez Spain
Tvář Ernesta "Che" Guevary se bezpochyby řadí k symbolům 20. století. Možná nejslavnější revolucionář všech dob dodnes vzbuzuje vášnivé spory. Byl hrdinou, nebo zločincem? Ať už je odpověď jakákoliv, jeho život nepřestává fascinovat. Uchvátil i levicově smýšlejícího kreslíře Spaina Rodrigueze, který se rozhodl představit Guevarův životní příběh mimořádně atraktivní formou - komiksem. Prochází všemi kapitolami Guevarova života. Přenáší vás do ohniska politických jednání a bojových akcí, ale seznamuje i s detaily z jeho soukromí.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Che - životopisný komiks. Přihlašte se a napište ho.
Zajímalo mě jestli levičácký autor bude mít aspoň trochu nadhledu, ale nestalo se. K tomu připojil ještě kresbu s děsivou anatomií lidí i zvířat. Jen doufám že čtenáři co se setkají s Guevarou poprvé, si o tomto muži přečtou i jiné prameny, které nejsou tak zatížené kultem osobnosti, který já opravdu nemám rád.
Po dlouhé době návrat ke komiksu, resp. grafickému románu;-) který zpracovává, ve zkratce, život jedné z ikonických postav 20. století - Ernesta "Che" Guevary.
V mé knihovně leží už dlouho a nedávné 50. výročí od jeho úmrtí mě konečně přivedlo k jeho přečtení. Obsah je střídmý, ale obsahuje všechny zásadní historické události (putování Latinskou Amerikou - "Motocyklové deníky", Kubánská revoluce i osudná Bolívie). Zároveň kniha bez ohledu na čisté levicové vyobrazení "hlavního hrdiny" velmi jednoduše odpovídá na otázku, kdo byl ten zarostlý a fousatý pán, kterého dodnes nosí mladí a nespokojení na tričkách a mají ve svých pokojících na plakátech.
Četl jsem a viděl lepší komiksy než tento, ale 3 hvězdičky si zaslouží. I proto, že může leckomu snadno ukázat historickou etapu 20. století (vč. Kubánské krize coby předehry III. světové války) v níž "Che" hrál jednu z hlavních rolí.
Kniha Che - životopisný komiks v seznamech
zajímavý příběh, nádherná ilustrace