Chladnou zemí přehled
Jáchym Topol
Pátrání po stopách dějin se stejně jako u Topolových předchozích próz i v této novele proplétá se surreálně-karnevalovým dějem. Lakonicky vyprávěný příběh je archeologií hrůzy, vrstvu za vrstvou odkrývá území novější evropské minulosti. Ve chvíli, kdy umírají poslední příslušníci generace, která to vše ještě zažila, Topol ukazuje, jak jejich potomci bojují o uchování příběhů násilí, jež chápou jako poslední kotvu autenticity – a troskotají v soukolí komerce, muzealizace a politiky. Topolovi se obdivuhodným způsobem daří nebýt ani jednoznačný, ani neházet všechny hodnoty na postmoderní smetiště dějin. Na své cestě k masovým hrobům evropského Východu se z různých stran přibližuje k eticky dvojznačným otázkám a otřásá tak jakoby bezděčně a s jemnou ironií zdánlivě stabilním základem našeho historického sebevnímání.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chladnou zemí. Přihlašte se a napište ho.
Po knize jsem sáhnul jako po výběru do čtenářské výzvy 2024 - autor který byl ocěněn ........
Poměrně tenká útlá knížka nás zavede do Terezína a do Běloruska na více míst, kde objevujeme skutky a události na které už by se dalo říct svět zapomněl.
Ne tak docela. O tom všem se dozvídáme prostřednictvím mírně retardovaného mladíka který právě i tyto události vidí svýma očima a taky je nám je touhle jinou, jakoby dětskou optikou sprostředkovává.
Knihu jsem dočetla s velkým sebezapřením, vadil mi autorův styl psaní a absence uvozovek přímé řeči.
Je pravdou, že o vyvražďování Bělorusů totalitními režimy toho moc nevím. Co se informací týče, svezla jsem se (asi jako většina) na vlně "západních" koncentračních táborů a nakonec jsem ráda, že jsem si touto formou doplnila vzdělání.
Anděl, Zvěsti a dalších 30 eknih zdarma ke stažení
2008 | Sestra |
2006 | Anděl |
1994 | Miluju tě k zbláznění |
2005 | Kloktat dehet |
“Dokud mrtví nedojdou pokoje, nebudou živí bez hanby."
Novela Jáchyma Topola je pro mě příjemné překvapení. Pravda, asi
po deseti stranách čtení, jsem si (ačkoli to nedělám ráda) přečetla několik hodnocení a recenzí čtenářů i spisovatelů, abych věděla jak příběh uchopit. Později jsem se do něj ponořila tak, že jsem ho přečetla na jeden zátah. Stránek ale není moc.
Při srovnání holocaustu v Terezíně a v Bělorusku (Ost plan) mě polila hrůza, počet obětí, cílené utajování, nepotrestaní viníci…
Líbila se mi myšlenka, že pokud jsou ještě nějací pamětníci, je třeba tyto události připomínat, nezapomenout a to třeba formou jakou zvolil autor v této novele.
Styl psaní formou krátkých vět oddělených tečkami…jakési útržky myšlenek, vytvářejí silnou a záměrnou atmosféru strachu.
“Všude v Evropě na místech piety vlajou vlajky. Na východě se po rozmoklých polích procházej havrani a klovou do lebek. Příšerný.
Ďábel tu holt měl dílnu, no!"