Chléb náš vezdejší přehled

Chléb náš vezdejší
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326873/bmid_chleb-nas-vezdejsi-gdt-326873.jpg 5 2 2

Kniha Františky Pecháčkové, Chléb náš vezdejší, je prvním, opravdu vážným i umělecky zdařilým pokusem o románový životopis Tomáše Bati. Tato velkorysá postava energického muže a geniálního podnikatele, která tak pronikavě a průkopnicky zasáhla do našeho života hospodářského a tím i sociálního a kulturního, dlouho čekala na svého životopisce, jenž by lidsky pravdivě i životně zbásnil její osudy: osudy ševcovského synka z kraje huňařů a papučářů, který zraje v tvrdém boji se životem a který po strmých, kamenitých cestách za úspěchem, kdy tisíckrát okusí hoře zklamání, tíhu lidského opovržení a břemeno starostí, dere se vpřed k velikému cíli s fanatickou vírou v práci, na jejíž kovadlině zoceluje své srdce. Křivdili bychom však knize Františky Pecháčkové, kdybychom ji považovali jen za románový životopis, okouzleni jejím plastickým a předmětným vyprávěním o osudech Tomáše Bati, člověka s vůlí růst, bojovat, vítězit a dojít, jak nejdál smí dojít člověk. Tomáš Baťa, sražený na konci své závratné životní pouti bleskem Diovým, vystupuje z románu Pecháčkové nejen jako geniální velkorysý podnikatel, i fanatický vyznavač práce, nýbrž i jako člověk, usilující pomoci lidstvu, povznést důstojnost člověka a usměrnit jeho energii. Zde už její práce, čerpající hojně, ale kriticky z vlastního Baťova zápisníku i z ústního podání lidí, kteří zlínského dobyvatele dobře znali, přerůstá rámec pouhého životopisu a stává se románovým eposem radosti z práce, nezlomné lidské vůle, nevyčerpatelné energie a odvahy, eposem o člověku, který pracuje ne proto, aby byl živ, nýbrž proto, aby se dotvořil sám sebe a došel mravní velikosti a štěstí.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chléb náš vezdejší. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Martica
15.06.2020 4 z 5

Místy sice malinko tendenční, ale jinak velmi dobrá kniha, která věrně zachytila atmosféru první třetiny 20. století ve Zlíně. Čtenář skutečně pocítí náladu v malé zablácené obci, kde je krajíc chleba vzácností dopřávanou jen živiteli rodiny, kde hromada dětí pokukuje do míst, kam hospodyně schovává jídlo, a kde ti nejchudší tráví zimu zalezlí v špinavém lůžku a tam spí, aby necítili hlad. A potom pozná proměnu této obce v tovární město s tisíci příležitostmi, kde je nouze už jen okrajovou záležitostí, a to vše díky snaze a vytrvalosti jednoho paličatého muže, který neuměl odpočívat.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Chléb náš vezdejší v seznamech

v Přečtených2x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst3x