Osmačtyřicátníci přehled

Osmačtyřicátníci https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33537/bmid_osmactyricatnici-wms-33537.jpg 4 57 57

Chodská trilogie série

< 2. díl >

Na pozadí revolučního roku 1848 zde autor líčí životní koloběh chodské vesnice a podává poutavý obraz národního zápasu sedláků. Medailón o autorovi: Jaroslava Janáčková

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osmačtyřicátníci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

ZaS
14.08.2022 5 z 5

Ve druhém dílu se o slovo hlásí jaro a s ním nejen jarní tradice, ale i polní práce. Ty přerušují jen nejvýznamnější křesťanské svátky - Velikonoce. My je většinou známe ve zkrácené podobě - někdo jako pondělní pomlázku, někdo jako prodloužený víkend a jiní jako "svatý týden". Baar je popisuje v celé šíři, nicméně středem děje je, stejně jako v prvním dílu spor o lesy. V souvislosti s ním ale autor odhaluje navozuje moho témat, která budou aktuální po celou dobu lidské existence. Za nejzajímavější pasáž považuji dilema Kristova poselství o lásce k bližním v kontrastu se sporem který sedláky trápí a kde přísné dodržení Nového zákona vede zákonitě k úpadku po generace budovaných gruntů. Král, který o tom obzvláště silně přemýšlí právě o Velikonocích dostává dvě "církevní dobrozdání", které jej uspokojí jen dočasně. A aby toho nebylo málo, chaos do jeho úvah vnáší paní komisarka, která se upíná k obrodě národa a triviální rozmíšky materiálního rázu šmahem odsuzuje.

huhuhu
15.03.2021 4 z 5

Druhý díl chodské trilogie je čtivý, líbil se mi ještě víc než první díl. Setkáváme se zde se starými známými postavami, ale objevují se i nové - skvělá je hned úvodní epizodka s pašerákem Zedníčkem v přestrojení za bábu Kokoráčku. Zaujala mě i návštěva paní Králové s Boženou Němcovou u lidového léčitele (hyclíka), podivuhodná smrt dědečka Taračkuc, slavnost s pohůnkem - opozdilcem, kterým byl samozřejmě nešťastník Tomeš Smolík atd. Opět se dozvíme spoustu zajímavých informací o těžkém, ale též radostném životě (především sedláků) v první polovině 19. st. A samozřejmě nechybí spor o lůsy, který se vyhrocuje a vrcholí nečekaným vstupem hraběte Františka.


maca_t
25.01.2021

Prostřední díl trilogie pěkně navazuje. Jak postavami, tak ročním obdobím i popisem důležitých událostí, které jsou součástí našich dějin.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Osmačtyřicátníci v seznamech

v Přečtených70x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených5x
v Knihotéce111x
v Chystám se číst9x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

rok 1848 Chodsko

Autorovy další knížky

Jindřich Šimon Baar
česká, 1869 - 1925
2008  88%Jan Cimbura
1972  83%Hanýžka a Martínek
1965  87%Paní komisarka
1969  92%Holoubek
1975  85%Osmačtyřicátníci