Mrazivý okamžik přehled
Camille Ceder
Christian Tell série
1. díl
Zatlačte mu oči, pro všechno na světě. Ta spontánní myšlenka ji zcela vyvedla z míry. Slova přišla sama. Námořnicky modrý svetr Helly Hansen byl týž, jaký její otec v zimě nosil pod bundou. Blond vlasy nasákly krví, ztuhly a zčernaly. Zatlačte mu oči, opakovala šeptem a nedokázala už déle zadržet pláč. Když Seju jednoho brzkého prosincového rána vzbudí telefon, uslyší vyděšený hlas Akeho, svého postaršího souseda, který prosí o pomoc. Je v hlubokém šoku poté, co před starým autoservisem objevil zmasakrované tělo neznámého muže. Seja se zrovna začala vzpamatovávat z rozchodu s přítelem a opatrně objevuje v životě ve svém maličkém domku na venkově novou sílu a svobodu. Avšak v okamžiku, kdy Akeho doveze k autoservisu, kde již policie zahájila vyšetřování, se vše obrátí naruby. Ve větru se pohupuje oprýskaný vývěsní štít: Thomas Edell — servis a vrakoviště. Nic netušící Seju zaplaví dlouho potlačované vzpomínky na minulost. Musí vidět mrtvého, než ho odnesou. Mrazivý okamžik je debut, ve kterém autorka nástroji detektivní literatury vytesává podobu Švédska, jak ho nikdy z hlavní silnice nespatříme. S neuvěřitelným citem pro každodenní bytí člověka spřádá příběh několika životních osudů, které se dílem náhody i neúprosného vývoje událostí protnou a vyústí ve strašlivý zločin. Zločin, který se vyšetřovatelům v čele s komisařem Christianem Tellem na první pohled jeví jako zcela nepochopitelný. Ppřibližné datum vydání: 11.01.2012. ... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2012 , JotaOriginální název:
Fruset ögonblick, 2009
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mrazivý okamžik. Přihlašte se a napište ho.
Odpustit můžeš, ale nikdy nezapomeneš. To by mohl být námět této severské detektivky, kdy jeden " mrazivý okamžik" v životě jednoho, pro druhé znamená smutek, bolest, výčitky, ale ovlivní i jejich životy. Toto vše rozmotává sympatický detektiv Christian. Téma umocňuje strohá severská příroda, ale i náhled do sociální péče o děti.
Kniha Mrazivý okamžik v seznamech
Dávám tři plus, skoro čtyři. Kniha se mi nakonec líbila, přestože jsem měla nejdříve problém se začíst.
Příběh je spletitý, zasahuje hodně do minulosti, čtenář ho vnímá očima více postav - a v různé době. Což umožní lépe pochopit konání aktérů, ale kniha je pak méně čtivá.
Než jsem získala přehled o postavách a přestala se mi plést jména, chvíli to trvalo. Jak se nakonec ukázalo, pro děj měly význam i osoby, u nichž jsem to nepředpokládala, pozorně číst tedy nebylo na škodu. Zajímavé pro mne byly i některé informace o systému sociální péče ve Švédsku. Pokud to shrnu - samotná zápletka je smutná, ale zajímavá,líbilo se mi i vykreslení hlavních postav, zvýšilo věrohodnost jejich konání. Pokud bude další díl, ráda si ho přečtu, vyšetřovatelé jsou sympatičtí.