Churchillův tajný voják: Neobyčejný příběh statečnosti člena britského přepadového komanda přehled
Helen Fry
Colin Anson se narodil jako Claus Ascher v Berlíně. Byl nucen uprchnout z nacistického Německa, neboť jeho otec Curt Ascher patřil ve třicátých letech k nemnoha Hitlerovým politickým odpůrcům. Po zatčení gestapem byl uvězněn v Dachau a tam také v roce 1937 zemřel. Když se ocitl v ohrožení i Colin, odešel do Británie a vstoupil do britské armády. Stal se členem speciální 3. roty, pověřené těmi nejnebezpečnějšími úkoly. Její členové jako jediní v britských ozbrojených silách hovořili německy. Jako člen královské námořní pěchoty se zúčastnil invaze na Sicílii a do Itálie v roce 1943, kde přežil těžké zranění hlavy. Bojoval v Jugoslávii i Albánii a nakonec se zúčastnil osvobození Korfu. Kniha není jen vzrušujícím líčením jeho statečné služby ve druhé světové válce, ale přináší i jedinečný pohled na politické dění v Německu třicátých let.... celý text
Literatura faktu Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: 2017 , VíkendOriginální název:
German schoolboy, british commando, 2010
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Churchillův tajný voják: Neobyčejný příběh statečnosti člena britského přepadového komanda. Přihlašte se a napište ho.
Nazev knihy a zacatek pribehu naladi, ale valecnych dobrodruzstvi tam moc nakonec neni. Zejmena kvuli vaznemu zraneni hlavniho hrdiny behem vylodeni na Sicilii. Je to spise o zivote Clause pred valkou v nacistickem Nemecku a jeho emigraci a adaptaci ve Velke Britanii a naslednem vycviku v armade, jiz pod jmenem Colin.
Zajimavy byl pohled nemeckeho emigranta na vsechny ty politicke a valecne udalosti. Dalsi zajimava vec bylo osvobozeni Korfu, byli jsme tam letos v lete na dovolene a tak nektera ta popisovana mista jsem i videl.
Celkove je kniha dobre napsana, cte se dobre, ale asi by bylo zajimavejsi si precist o osudu nekoho jineho, kdo toho zazil trochu vic. Osobni vypovedi strida popis udalosti od autorky. Obcas skripe preklad, nektere vety nedavaji moc smysl.
Kniha Churchillův tajný voják: Neobyčejný příběh statečnosti člena britského přepadového komanda v seznamech
v Mé knihovně | 5x |
2011 | Z Dachau do Dne vítězství |
2017 | Churchillův tajný voják: Neobyčejný příběh statečnosti člena britského přepadového komanda |
2003 | Čítanka židovsko-křesťanského dialogu |
Přečtená loni
Colin byl člen britského komanda. Ne není to PC hra a Colin Anson byl ve skutečnosti Claus Asher, ale nebyl to seriálový herec. Vše co prožil řekl jedinému člověku a ten jen jeho slova sepsal na papír. Bída, utrpení, smrt, segregace, násilí, útěk, boje a mnoho dalšího. Nemám, co dodat. Colin stihl vše...
Součástí knihy jsou fotografie z osobního archivu válečného hrdiny.