Chyť mě, jestli to dokážeš přehled

Chyť mě, jestli to dokážeš
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24106/bmid_chyt-me-jestli-to-dokazes-S0d-24106.jpg 5 347 347

Autobiografický román podvodníka, který sice nedokončil ani střední školu, ale to mu nijak nebránilo vyrobit si několik vysokoškolských diplomů, přednášet sociologii na univerzitě, nebo pracovat jako dětský lékař v nemocnici. Frank W. Abagnale se dokonce vydával za pilota, což mu umožnilo zdarma cestovat po celém světě. Ale především byl šekovým podvodníkem. Vyrobil na tisíce falešných šeků a okradl řadu bank a institucí nejen ve Spojených státech, ale i v Evropě. Pět let se mu podařilo unikat policii, až ve Francii byl zatčen a uvězněn. Osudy Franka Abagnaleho se nechal inspirovat i Steven Spielberg a natočil o něm poměrně úspěšný film.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Knižní klub

Catch Me If You Can, 2002

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chyť mě, jestli to dokážeš. Přihlašte se a napište ho.

Pasadenka
16.10.2024 4 z 5

Tato kniha je tedy něco. Film mi při ní připadá jako slabý odvar. Ty šílenosti a snadnost, jakou Frank dělá své podvody a pořádnou dávkou drzosti si dokáže omotat kolem prstu takřka každého.

Film je oproti knížce laskavější a hlavně vedlejší postavy dostávají větší prostor. Některé události jsou, jako to bývá zkráceny, nebo sloučeny, takže čtenář, co zná film, nemá pocit, že by to byla ztráta času.

Problém pak nastává v okamžiku, kdy si začneme říkat, zda opravdu všechny ty věci, co knížka vydává za autobiografické, jsou reálné. Po krátkém zahledání se ukazuje, že víc lidí pochybuje, že vše, co je v knížce je opravdu pravda. Ostatně, co čekat od notorického lháře a podvodníka, že ano.

Proto dávám i hvězdičku dolů, protože jako příběh je to úžasné, ale omlouvám se, opravdu nevěřím, že vše, co je tam napsané je pravda. Co mě pak na konci mrzelo byla i samotná jednostrannost. Víc by mě zajímala i druhá strana a výpověď lidí, kteří se staly obětí tohoto chlapce. To už by ale byla spíš novinářská knížka, nežli autobiografie, která z Franka dělá moderního Lupina.

85098211
16.09.2024 5 z 5

(SPOILER) Tak tohle bylo opravdu zábavné vyprávění o jednom podvodníkovi, který začal se svým "řemeslem" již v poměrně mladém věku šestnácti let - a také mu to až neskutečně dlouho vycházelo ;-). Frank Abagnale vám pravděpodobně nebude právě sympatický, ale příběh jeho života zajímavý a svým způsobem strhující defitinivně byl ;-). A já jsem často nechápala, proč jeho podfuky tolik let nikdo neodhalil? Byl vším možným - pilotem nebo lékařem, a vykonával ještě celou řadu dalších profesí. A také se těšil společnosti spousty krásných žen, ale to k tomu asi tak nějak automaticky patřilo. No ale už od začátku je jasné, že na každého jednou dojde, a proto došlo i na Franka... V závěru knihy se ovšem dozvíte, že po svém uvěznění začal žít spořádaný život ;-). A já musím ve finále ocenit, že jsem se po celou dobu královsky bavila, proto hodnotím plným počtem a doporučuji!
PS: A protože jsem film ještě neviděla, určitě se po něm poohlédnu a jsem zvědavá, zda se mi bude líbit stejně jako kniha ;-).

Araso
05.08.2024

Audiokniha - než jsem začala poslouchat, musím říci, že jsem film znala - sice jsem ho neviděla, ale znala jsem děj. Kniha je kniha... si vždycky říkám. Abagnalova drzost neznala hranic. Celý příběh je podáván poutavě a humorně. Vlastně se Frank téměř celou knihu chvástá, no jo... jenže ono mu to fakt vycházelo. Doporučuji. Je to skvělá oddechovka!

Kniha Chyť mě, jestli to dokážeš v seznamech