Dračí vejce přehled
Robert L. Forward
Dračí vejce je neutronová hvězda, nepředstavitelně hustá koule o průměru pouhých dvaceti kilometrů, jejíž přitažlivost na povrchu je sedmašedesát miliardkrát vyšší než pozemská. Lidské bytosti nikdy nemohou stanout na jejím povrchu a zkoumat ji – mohou jen s využitím nejmodernějších vědeckých metod. Přesto na tomto neuvěřitelném světě lidé objeví inteligentní život: číly, tvory, kteří žijí tak rychle, že se pro ně jediná hodina rovná více než stovce let. Čílové se vyvinuli z temnoty pravěku k moderní vědě během několika pozemských dnů – a astronauti na oběžné dráze Dračího vejce se stávají postupně pozorovateli, učiteli a pak přáteli… Překlad František Bouška.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1999 , PolarisOriginální název:
Dragon's Egg, 1980
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dračí vejce. Přihlašte se a napište ho.
Ten vznik náboženství u čílů na podobně nesmyslném základě jako lidské náboženství byl prostě perfektní. Jako zbytek knihy samozřejmě.
Je to prostě sci-fi. Ten příběch je přesně to, co zkratka sci-fi vyjadřuje. Něco bizarního, těžko uchopitelného a přesto vlastně dávající smysl... Knížka se mi líbila a určitě pohledám další pokračování.
Ocenění knihy (1)
1981 -
Locus Awards
(Best First Novel)
Kniha Dračí vejce v seznamech
Problém tejto knihy je ten, že ju zial nepísal spisovateľ. Písal ju fyzik, ako keby sa Sheldon z BBT rozhodol napísat svoju uzasnu knihu. Síce vedecky perfektné, ale autor netuší, že ľudia maju veci ako emócie, pocity alebo charakter. Budovanie atmosfery, napatia, vztahov, strachu o protagonistov atd... tu vobec nehladajete, ide iba o suchoparny opis udalosti na hviezde a vesmirnej lodi. Radšej si celkom urcite prečítajte veľmi podobné Deti casu, Adrian Tchaikovski je neporovnateľne lepší spisovateľ.