Cílovníci přehled
Eva Papoušková
Malý Záviš se z Prahy, od rodičů a čtyř mladších bratrů, stěhuje do Poděbrad. Nastupuje totiž na nově otevřenou Kolej Jiřího z Poděbrad, elitní internátní školu, která v duchu skautských zásad chce z chlapců vychovávat vzdělané, čestné a odolné muže. Záviš je v koleji sice nejmladší, ale zato velice zvídavý. Postupně se spřátelí s ostatními a společně pátrají například po tom, co skrývá tajemná dutina za stěnou v umývárně. Závišův příběh má oporu v reálných událostech a životních osudech mnoha významných osobností, které se podílely na rozvoji a zviditelnění české kultury. Za všechny jmenujme především Václava Havla (ano, právě on je Závišův kamarád Batík). Kolej Jiřího z Poděbrad navštěvovali také Miloš Forman, Ivan Passer či Mario Klemens.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cílovníci. Přihlašte se a napište ho.
Vtipná chlapecká kniha. Rozšířila mi obzory, o "českém Etonu" v Poděbradech jsem neměla ponětí.
Jako takhle, já asi chápu co mi tahle knížka měla dát a proč existuje, jen se to u mě nesetkalo s úspěchem. Cílovníci popisují události války očima malého kluka, což je bezpochyby velmi zajímavý styl vyprávění, nicméně mně to nesedlo. Velmi krátké kapitoly přispívaly tomu, že se to rychle četlo, stejně tak spousta ilustrací, které byly opravdu nádherné. Já jsem ale po dočtení neměla pocit, že by to ve mně cokoli vyvolalo. Možná je to tím, že nemám absolutně žádný historický kontext a v případě, že mi ho nedá právě hlavní hrdina, tak jsem ztracená a nedává mi to smysl. Myslím si ale, že by tohle mohla být ideální knížka třeba do školy na první stupeň nebo pro rodiče s dětmi, kteří budou umět dětem vysvětlit co se v té době dělo a proč to fungovalo zrovna takhle. V tom případě si myslím, že je tahle knížka ideální. Mně to nesedlo, nedalo mi to nic a nejspíš na knížku brzy zapomenu.
Kniha Cílovníci v seznamech
2013 | Kosprd a Telecí |
2018 | Cílovníci |
2016 | Vombat Jirka |
2014 | Cestování s Velrybou |
2004 | Pojišťovna štěstí |
Super kniha, ale kniha je moc krátká, bylo by dobré, kdyby měla pokračování. Skončila moc náhle.