Číňan přehled
Henning Mankell
Úspěšný politický thriller Jednoho chladného lednového dne je v ospalé vesnici na severu Švédska nalezena oběť brutální vraždy. Celá víska je hrozivě klidná a opuštěná. A tiché domky vzápětí vydají své tajemství: zločin, jaký švédská historie nepamatuje. Když se o masakru dočte soudkyně Birgitta Roslinová, uvědomí si, že ji s místem pojí rodinná vazba, a rozhodne se pátrat na vlastní pěst. Jejími jedinými vodítky jsou přitom deník z 19. století a červená stuha nalezená v nedalekém lese. Birgitta postupně odkrývá mezinárodní síť korupce a s ní i příběh pomsty, který sahá víc než sto let do minulosti a propojuje Čínu a Ameriku 60. let 19. století s moderním Pekingem a Mozambikem. Vše spěje k šokujícímu rozuzlení v čínské čtvrti v Londýně. Číňan je strhující politický thriller a zároveň důmyslně propracovaná detektivka. Henning Mankell jako jeden z nejčtenějších švédských spisovatelů současnosti bývá srovnáván se svým krajanem Stiegem Larssonem.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Číňan. Přihlašte se a napište ho.
Krásná knížka. Velký výpravný příběh. Pěkně rozpracované postavy. Jediný, co mě nejvíc mrzí, je poměr vyprávění "kriminálního příběhu" versus nábožensko-politická stať.
Přišlo mi, že Mankellovislo hlavně o to, předat čtenářům svůj názor na čínskou "okupaci" Afriky a pak si uvědomil, že už napsal 450 stran, tak příběh narychlo ukončil.
Ale fajn... Mankell je i tak velmi čtivý.
Kniha Číňan v seznamech
Čína detektivní a krimi romány politické události severská krimi švédské detektivky
2013 | Vrazi bez tváře |
2017 | Italské boty |
2015 | Pátá žena |
2014 | Bílá lvice |
2013 | Než přijde mráz |
Mankella mám jako autora opravdu rád, ale jeho Číňan se u mě nesetkal úplně s pochopením. Začátek byl dobrý a napínavý, řešily se vraždy v zapadlé švédské vesničce, ale historické čínské dějové linky byly zbytečně rozsáhlé a aby autor vše propojil, dopustil se v mých očích dějových úletů a nelogičností. Postupem času mě unavoval svět vystavěný kolem Ho, Chung nebo Ja Žua a já se do čtení více a více nutil. Škoda, raději bych více vyšetřování než stovky stránek čínské touhy po pomstě.