Cinder přehled

Cinder
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541791/bmid_cinder.jpg 4 2172 2172

Rušné ulice Nového Pekingu se hemží lidmi a androidy. Populaci devastuje smrtící nákaza. Z vesmíru tomu přihlížejí krutí měsíční lidé, kteří čekají na správný okamžik. Nikdo netuší, že osud Země spočívá v rukou jediné dívky, která se jmenuje Cinder. V tomto napínavém knižním debutu pro mládež, prvním ze čtyř svazků, představuje Marissa Meyerová čtenářům nezapomenutelnou hrdinku a mistrně vytvořený nový svět, který je pohltí.... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Alicanto
Originální název:

Cinder, 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cinder. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (485)

amapola
09.09.2024 5 z 5

Cinder je první díl ze série Měsíční kroniky a je to takový můj rest. Kniha poprvé u nás vyšla před 12 lety a já se k ní dostala až teď. A já si říkám proč, když všichni v okolí sérii chválí.

Musím říct, že už jenom po přečtení dvou stránek jsem věděla, že mě to bude hodně bavit. Příběh je psán hodně čtivě, pořád se něco děje, takže snad nebyla ani jedna scéna, u které bych se nudila. Je super, že se nejedná o úplně doslovné převyprávění Popelky, ale že tu jsou pouze zakomponované nějaké prvky z příběhu, tím má kniha pořád zajištěnou originalitu.

Je fakt, že hlavní zápletku jsem odhalila poměrně brzy, ale nějak to příběhu neuškodilo. Pořád jsou v ději jiné menší zápletky, na které jsem vůbec nepřišla a byly pro mě překvapením.

Celý worldbuilding je úžasný a postavy jsou též skvěle vykreslené. Adri a Perla jsou takové dvě megery, ale do toho příběhu prostě patří a jsou tam z nějakého důvodu. To snad ani Levana mi nevadila tolik jako ony dvě.
Pivoňku jsem si okamžitě zamilovala, přišla mi jako taková čistá duše.

Knize dávám pět hvězd. Je to jedna z mála knih, které jsem v poslední době četla, která ve mně vyvolala emoce a dokonce i slza ukápla.

Local_Bunny
26.08.2024 4 z 5

Konečně jsem si mohla po tolika letech od vydání přečíst Měsíční kroniky. Jedná se o sci-fi 'retellingy' klasických pohádkových hrdinek, kdy první postava Cinder je verze Popelky. Celá série navíc vyšla znova a Albatros Media jim dali i roztomilé ořízky, na které najdete vždy hrdinku z jejího dílu.
Nacházíme se teda ve světě po 4. světové válce, kde technologie obrovsky pokročila kupředu. Mezi lidmi společně žijí androidi, kyborgové, ale bohužel zde řadí také zákeřná nemoc. World building je skvěle promyšlený a líbí se mi, jak si s ním autorka dokázala vyhrát. Dokonce už v prvním díle jsou odkazy na hrdinky z dalších pokračování. Má to lehce pohádkový vibe, ale nic, co by třeba dospělému v ději nějak vadilo.
Cinder je sympatická a velmi obětavá. Dokonce i zde ve futuristickém světě se setkáme s předsudky, se kterými se musí denně potýkat, dokonce i ze strany svojí nevlastní rodiny. Všem postavám je věnovaná spravedlivá část děje a čtenář má možnost poznat je i jejich myšlenky a motivaci.
Záporná postava byla skvěle vykreslená, její temná stránka a plánování bylo dobře popsané a autorka nezapomněla ani na takovou tu záporáckou dávku úlisnosti. Bohužel na tak krátký příběh tam bylo možná až příliš zvratů. Na malém prostoru se toho odehrávalo až moc a většina zvratů přišla tak nějak najednou. Romantická linka je lehká a přirozeně splývá s dějem, což mi vyhovovalo, jelikož to nijak nebránilo hlavní dějové lince. Není to žádná insta love, naopak se vztah pomalu vyvíjí.
I přes věk této série jsem příjemně překvapená kvalitou. Čtení mi příjemně plynulo a jsem moc zvědavá na další díly. Mrzí mě, že jsem čtení tak dlouho odkládala.
-
za knihu děkuji Humbook bloggerům


Knižní_kout
18.08.2024 5 z 5

Kniha měla všechno, co měla mít. Napětí, gradaci, lásku. Když jsem nad tím přemýšlela, říkala jsem si, že v dnešní době se autoři chtějí podobat Maasové, mít všemožné badass hrdinky a hrdiny nakorbené jako kamion. Přitom stačí tak málo, a to ukázala Meyer v tomto příběhu. Jednoduché, jasné, výstižné. Romantika není na sílu. Byla krásná, poutavá a tak jednoduchá. Nic víc není třeba.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (9. týden)

23.02.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Cinder v seznamech

v Právě čtených27x
v Přečtených2 929x
ve Čtenářské výzvě411x
v Doporučených394x
v Knihotéce849x
v Chystám se číst1 054x
v Chci si koupit335x
v dalších seznamech41x