Cirkus Humberto přehled

Cirkus Humberto
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350667/cirkus-humberto-SW0-350667.jpg 4 701 701

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cirkus Humberto. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (141)

Adapa
předevčírem 5 z 5

(SPOILER) Skvělá kniha, kterou jsem nyní po třiceti letech přečetl podruhé. Seriál Cirkus Humberto jsem viděl nespočetněkrát, a díky tomu jsem si všechny postavy z knihy dokázal dokonale představit.

V příběhu sledujeme životní osudy Vaška Karase z Horní Sněžné, který se spolu s otcem dostane v Hamburku k Cirkusu Humberto. Od prvního dne ho svět cirkusu zcela pohltí a malý "Vašku" je najednou všude. Postupem času se z něj stává krotitel zvěře, krasojezdec, akrobat... K tomu se přidává spousta vedlejších postav neodmyslitelně spjatých s životem v maringotkách – seržant Vacátko, Vendelín Malina, osmačtyřicátník Jan Bureš, Krejholec a další. Mnoho z nich jsou Češi, kteří mají "zlaté ruce" a zvládnou vyřešit cokoli. Cirkus Humberto byl původně italský, převzali v něm vládu Němci, ale postupně, zejména díky Vaškovi, v něm začíná převládat český živel.

Vašek dospívá a aby mohl vést cirkus, musí se vzdát své první lásky a vzít si "z rozumu" Helenku, dceru ředitele. Jejich syn však pro cirkusové řemeslo nemá pochopení. Cirkus se postupně dostává do dluhů, až se nevyhnutelně blíží jeho zánik. Děj se pak přesouvá do Prahy. Na každé stránce knihy je patrný hrdý autorův vlastenecký duch a jeho nadšení pro vše české. Kniha, která poprvé vyšla v roce 1941, musela tehdy působit velmi povzbudivě, ukazujíc, že i Češi dokážou velké věci.

Ke konci knihy sledujeme, jak Vašek Karas stárne, ale objevuje talent ve své vnučce Lidušce, která se stává tanečnicí, a díky ní jméno Humberto přežívá.

Děj knihy začíná zhruba v roce 1864 a končí v roce 1925. Během tohoto období nás provází třemi generacemi cirkusáků. A opravdu, stojí to za to.

Daura
21.09.2024 5 z 5

Som hlboko dojatá! Nádherná kniha, ktorá bude mať čestné miesto v mojej osobnej knižnici.
Kedysi som čítala knihu Voda pre slony a bola som uchvátená - najmä tak úžasne prepracovanými charaktermi postáv a spletitosťou ich osudov v cirkuse. Teraz som podobne uchvátená z tejto knihy, ktorá je tamtomu príbehu plne rovná!
Dve fascinujúce knihy z cirkusového prostredia, ó ako moc som nadšená, že jedna z nich je od českého autora!


Blanc2301
25.07.2024 4 z 5

Cirkusy jako takové moc ráda nemám. Cirkus Humberto jsem viděla v dětství jako seriál, který je podle mně natočený naprosto geniálně, s úžasným hereckým obsazením. Tady je to asi jediný případ, kdy mě bavil víc seriál než kniha.
Přesto dávám 4 hvězdičky, protože příběh je to opravdu krásný.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (2)

Svět je krásný, plameny nehasnou.


Nad kravincem se muškátu nedočucháš.


Kniha Cirkus Humberto v seznamech

v Právě čtených16x
v Přečtených1 033x
ve Čtenářské výzvě184x
v Doporučených77x
v Knihotéce665x
v Chystám se číst217x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech10x