Císař alchymistů přehled
Otomar Dvořák
Kolik tajemství se skrývá za slovem, označujícím to dávno zapomenuté řemeslo... Alchymie. Strach z neznáma, pochybnosti i slepá důvěra v nadpřirozené schopnosti. Rudolfínská Praha vytváří alchymistům - jak učencům, tak i podvodníkům - skvostné podmínky. Vždyť sám císař nad nimi drží ochrannou ruku. A aby ne, když potřebuje zlato. Hodně zlata. Alchymisté ze všech koutů Evropy se sjíždějí do Prahy a snaží se štědrému vladaři vyhovět. Před našimi zraky defilují slavná jména: Tycho de Brahe, Edward Kelley, John Dee... Který z nich se zmocní vzácné formule a bude tak mít největší šanci uspět v boji o císařovu milost? Autor jemně črtá charaktery svých postav, nechá je splétat jejich vlastní drobné intriky, láká je, aby vstoupily do jeho vyprávění a ujaly se role, kterou jim určil. S jejich pomocí pak rozvíjí strhující příběh, do něhož se čtenář rád nechá vtáhnout.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Císař alchymistů. Přihlašte se a napište ho.
Dlouho sháním nějakou knihu o Rudolfovi II a název této knihy vypadal, že je to to, co hledám, není :-). Kniha není ani tak o životě císaře Rudolfa, ale hlavně o lidech z jeho okolí. V příběhu potkáváme spoustu postav jako je John Dee, magistr Kelly, hraběnka Stradová, Filip Lang a další. Přestože to není to co jsem hledala, příběh se mi líbil, je velmi čtivý a má spád.
Příjemné čtení. Viděl jsem před sebou pana Wericha i ostatní herce z filmu Císařův pekař a pekařův císař. Ale v knize je postav daleko více a také příběh má spíše dramatický spád. Alchymie je téma samo o sobě dosti zajímavé a tak přestože v Praze Rudolfa II. se jistě vyskytlo mnoho podvodníků, bylo zde i spousty mužů vzdělaných, jejichž prioritou bylo poznání a objevování nového. Určitě stojí za přečtení.
Kniha Císař alchymistů v seznamech
2015 | Vřeteno osudu |
1999 | Utajené dějiny Čech 1. |
2008 | Skrytá česká historie |
2007 | Hořící lilie |
2009 | Utajené dějiny Čech: od pravěku do roku 1945 |
Z mého pohledu zatím nejslabší kniha od Dvořáka. Děj mi připadal takový nesourodý. Přišlo mi to jako několik povídek propletených do sebe. Žádná postava tam nevynikla jako hlavní.