Císařovo kotě přehled

Císařovo kotě
https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/6768/bmid_cisarovo-kote-ahd-6768.jpg 3 13 13

Román ve verších, situovaný do římského Londinia v r. 211, vypráví příběh súdánské dívky, manželky starého Římana a pozdější milenky římského císaře Septima Severa. Román čtenáři přibližuje způsob života všech vrstev společnosti a atmosféra Londýna za času starých Římanů je tak konfrontována s kulturou dnešního města. V hlavní dějové linii však autorka především přibližuje problémy spojené s ženskou otázkou, otroctvím nebo postavením černochů ve Spojeném království.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Oftis

The Emperor's Babe, 2001

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Císařovo kotě. Přihlašte se a napište ho.

Greenfingers
13.07.2022 5 z 5

Nevšední román ve verších mě zaujal hned od první stránky. Autorka v něm krásným jazykem a s nevtíravým humorem vylíčila osudy mladé černošské dívky v dobách, kdy Anglie byla ještě pod nadvládou Římanů. Velmi výstižně zde poukázala na mnohé paralely v postavení imigrantů nebo žen tehdy a nyní.

broskev28
18.04.2022

Podobně jako dva předešlé komentáře, i já jsem ráda, že jsem se ke knize dostala.
Je zase úplně jiná než autorčin oceněný román Dívka, žena a jiné, ale opět jde o velmi nestandardní, novátorskou prózu. I mě okamžitě napadlo, jak složitý byl asi překlad, čím se překladatelka řídila při tvorbě jednotlivých "strof". A chápu, že při takové nezvyklé a náročné práci se mohly vloudit chybičky typu "bez přirozených vnadů" nebo "zaklapala pomyslnými kastaněty".
Zuleika, respektive holčičí trio Zuli duli - Venuška - Albinka, mě velmi zaujalo, podobně jako tmavý "africký" caesar Septimus Severus (ten rozhodně více nežli Felix). Tohle byla opět jedna z těch knih, kdy si nevěřícně dohledáváte potřebné informace, google budiž blahořečen.
Ovšem když jsem si konečně zvykla na zavazadla od Gucciho i na Armaniho tógy (v Londiniu roku zhruba 200 n.l.), vyrazilo mi dech čtyřverší písničky, kterou jsem (v mírně pozměněné verzi) slýchala a zpívala mnohokrát už jako jako malá holka:
Plavala husička po Dunaji,
housátka se za ní kolébají.
Mysliveček na ni čeká,
že starou přefikne,
mladé nechá.

Šárka_D
20.08.2021 4 z 5

Ke knize jsem se dostala proto, že jsem si od autorky chtěla přečíst Dívka, žena, jiné, ale v knihovně ještě nebyla dostupná, proto jsem si prozatím zapůjčila autorčino dřívější dílo (jiné ani v češtině nevyšlo). Musím říct, že jsem byla nadšená. Román ve verších, jak často se vám něco takového dostane do ruky? A navíc čtivý, prokládaný ironií, humorem, ale také jakýmsi všeprostupujícím povzdechem nad těžkým údělem žen v římském impériu. O to víc se teď těším na autorčinu novinku.

Kniha Císařovo kotě v seznamech

v Mé knihovně2x