Čísla nelžou přehled
Václav Smil
Čísla nelžou. Ale jakou pravdu sdělují? Celosvětově uznávaný kanadský vědec českého původu nás ve své knize bere na faktografickou výpravu za poznáním. 71 tematických kapitol přináší kromě nových informací a fascinujících příkladů z energetiky, dopravy či ekologie také odpovědi na otázky typu: Proč elektrická auta zatím nejsou šetrná k životnímu prostředí? Proč je těžké předpovědět, jak zlá bude probíhající pandemie? A jak lidstvo a vynálezy moderního světa ovlivňují život na naší planetě?... celý text
Literatura světová Literatura naučná Encyklopedie
Vydáno: 2021 , Kniha ZlínOriginální název:
Numbers Don't Lie. 71 Things You Need to Know About the World, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čísla nelžou. Přihlašte se a napište ho.
Zajímavé úvahy o lidské činnosti v různých oborech, podpořené faktickými číselnými údaji. Nutí čtenáře k zamyšlení, kam se lidstvo snaží ubírat a kam skutečně spěje a zároveň i k přehodnocení vlastního chování v současném globálním světě.
10 nejprodávanějších eknih (leden)
10.02.2022
10 nejprodávanějších eknih (prosinec)
10.01.2022
Knižní novinky (43. týden)
25.10.2021
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
Kniha Čísla nelžou v seznamech
ekologie věda globální problémy analýza dat populárně-naučné publikace energetika demografie fakta rozvoj udržitelnosti
2023 | Jak svět doopravdy funguje |
2021 | Čísla nelžou |
2013 | Fakta a mýty o energetice: Jak vrátit debatu o energetice zpátky na zem |
2017 | Globální katastrofy a trendy |
2017 | Jak se vyrábí dnešní svět |
Čísla nelžou. Dostal jsem na knihu doporučení. Předmluva mě nadchla, jak popisovala, jak problematické může být číst a interpretovat čísla. Natěšil jsem se na čistě věcnou knihu, abych po pár desítkách stránek zjistil, že čtu i kapitoly prakticky bez čísel, čistě subjektivní názory jak vystřižené z blogu. Bohužel autor udělal směs článků, některé krásné jak slibuje v předmluvě, jiné zatížené svými názory, které vyjadřuje nepříliš jasnými implikacemi, jiné prakticky bez čísel, čistě názorové, včetně víceméně politických. Asi kniha jako celek stojí za to přečíst, ale na základě předmluvy nevypínejte svou ostražitost, budete ji potřebovat při čtení. Mně zklamala, protože jsem se těšil na oddechovou knihu, měl jsem vysoce nastavenou laťku, kde ostražitost mohu vypnout.