Cit slečny Smilly pre sneh přehled
Peter Høeg
Román tak trochu detektívny, tak trochu sci-fi, plný napätia, s originálnou zápletkou a nečakaným rozuzlením. Smilla je vedec - glaciológ, t.j. odborníčka na sneh, z jeho farby, štruktúry, zloženia dokáže zistiť a interpretovať údaje pre laika nedostupné. Vďaka svojmu grónsko-americkému pôvodu má slečna Smilla nevídané vlastnosti, ktoré jej pomôžu pri pátraní po príčinách smrti malého zanedbaného syna susedky - alkoholičky, pre ktorého bola Smilla snáď jedinou blízkou dušou. Súčasťou príbehu sú pre nás zaujímavé informácie o politicko-ekonomickom postavení Grónska voči "materskému" Dánsku.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 1996 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Frøken Smillas fornemmelse for sne, 1992
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cit slečny Smilly pre sneh. Přihlašte se a napište ho.
Veľmi zvláštna, až prapodivná kniha s vynikajúcou, jemne mysterióznou atmosférou a dosť je film verný tejto knihe a obe si zaslúžia rovnaké hodnotenie 4 hviezdičky, na plný počet to síce nie je, ale jednoznačne je to hypnotické, iné. Môžem vyzdvihnúť výborné psychologické vykreslenie postáv, pomaly plynúcu knihu, ktorú som síce s prestávkami čítal vyše mesiaca, nebolo to proste také čtivé, ale bolo to oproti iným kriminálkam bez krvi a bez brutálnych scén, čo sa mi páčilo. V konečnom dôsledku to bola dosť smutná kniha, určite ju môžem odporučiť.
Těšil jsem na tuto knihu, všude jen samá chvála a bohužel bylo očekávání asi trochu vysoké a na konci nenaplněné. Nicméně jazykově a informativně naprosto neporovnatelné s ničím jiným, co jsem četl (možná jen s C. McCarthy, co se týče encyklopedické znalosti daného tématu). Grónská a dánská problematika a vývoj vztahu mezi Inuity a Evropany je velice jedinečným tématem, které mě naprosto chytlo. Pouť po moři k říši ledu byla pro mně asi nejlepší částí celé knihy.
Ačkoliv hlavní hrdinka byla odpadlice, které by bylo lehké fandit nedokázal jsem se s ní ztotožnit. Akčnější scény jsem jí také nebyl schopný uvěřit. Čekal jsem víceméně otevřený konec, ale ukončení příběhu mi přesto vyloženě nesedlo ...
Když to vezmu kolem a kolem, tak je to román s velice zajímavým námětem. Román střídá několik žánru, ale mně osobně samotná četba tolik nechutnala, jak bych si přál. 60%
PS: jsem zvědavý na filmové zpracování - jedná se o velice věrné převedení knižního díla a lidem, kterým se tolik nelíbila kniha jako mně vřele doporučuji
Ocenění knihy (3)
1995 -
Deutscher Krimi Preis
(2. International)
1994 -
CWA Dagger Awards
(Silver Dagger for Fiction)
1993 -
Glasnyckeln (Skleněný klíč)
Kniha Cit slečny Smilly pre sneh v seznamech
v Přečtených | 1 192x |
detektivní a krimi romány Grónsko zfilmováno dánská literatura Eskymáci, Inuité sníh, vločky glaciologie
2006 | Cit slečny Smilly pro sníh |
2012 | Děti chovatelů slonů |
2009 | Tichá dívka |
1999 | Příběhy jedné noci |
2003 | Představy o dvacátém století |
Jedna z knih, které jsem si pořídila jako náhled do severské literatury, té klasické. A zase mi otevřela novou chodbu, téma zajímavé, jazyk krásný. Prostě to není tuctový román.