Citlivá zpověď jednoho blázna přehled
David Svoboda

Tato kniha je můj splněný sen. Kniha, která si našla cestu ke svým čtenářům a která vznikla na popud mých známých. Po letech prožitých se závažnou psychickou poruchou jsem kdysi začal psát blog. Tehdy ho četli hlavně mí známí a kamarádi. Avšak můj příběh a jednotlivé zážitky je natolik nadchly, že mi vnukli nápad vydat svůj životní příběh jako knihu. Citlivou zpověď jednoho blázna prolínají dvě časové linky, které se s každou kapitolou střídají. Prožijete se mnou začátky mé nemoci, dětství, šťastné momenty euforie i zážitky, kdy jsem se ocitl na samotném dně. Veselé vzpomínky tak jdou ruku v ruce se smutnými okamžiky, popisem zkušeností s pobytem na psychiatrii i šokujícími milníky. Řádek po řádku tak můžete sledovat vývoj mé osobnosti. Vydáním této knihy si zároveň plním svůj sen o přiblížení světa psychických nemocí a prostředí psychiatrie nezasvěcené veřejnosti. Rád bych svou měrou přispěl ke zmenšení stigmatizace této problematiky a možná dal naději někomu, kdo právě prožívá podobně složité období.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Citlivá zpověď jednoho blázna. Přihlašte se a napište ho.

Na knihu jsem se těšila, ale mám pocit, že čtu slohovku žáka 6.třídy.
"Prohlídku oddělení jsme završili umístěním do mého pokoje."
"Po usednutí zpět na židli mě zaplavila úleva." Tak tohle nedám....

Citlivá zpověď jednoho blázna by si setsakra zasloužila poctivý knižní náklad, hezkej papír, sazbu, pevnou vazbu a hlavně, viditelnost na pultech knihkupectví. Otvírá totiž jedno velký téma, který bylo, je a bohužel už asi vždycky bude nesmírně aktuální a zároveň i plný stigmat, tabu, předsudků a odsudků.
Kniha Citlivá zpověď jednoho blázna v seznamech
v Mé knihovně | 4x |
psychologie psychiatrické léčebny psychoterapie psychiatrie autobiografické prvky poruchy osobnosti bipolární afektivní porucha duševní zdraví duševní poruchy, duševní nemoci autobiografieAutorovy další knížky
2022 | ![]() |
2023 | ![]() |
David se rozhodl vyprávět svůj příběh s bipolární poruchou. Začíná v momentě, kdy se probouzí po nepovedené sebevraždě a postupně nám odkrývá to, co jí předcházelo, i to, co nastalo potom.
Toto je velice osobní příběh, autor otevřeně vykládá o svém životě. O tom, jaký byl v mládí, hlavně pak v pubertě, co vedlo k tomu, že u něho vypukla nemoc a jak se žije s takovou nemocí.
Přibližuje život s psychickou nemocí lidem, kteří o ní nic nevědí, nebo třeba mají zkreslené představy. Určitě je to potřebná osvěta. Mnohdy se lidé dívají na někoho s psychickou nemocí skrz prsty, nebo třeba ani neví, jak se k někomu takovému má chovat. David tu skvěle ukazuje, co ho trápilo, ale i těšilo. Jak ho nemoc ovlivnila i co na ni říkalo jeho okolí.
Kniha je psána jednoduše, ale rozhodně zaujme. Díky střídání časových linií budete číst knihu i s napětím a budete očekávat, kdy se jeho dva příběhy spojí a vy odhalíte začátek Davidovi nemoci.