Cizinci v noci přehled
Kent Haruf
„Cítím se osaměle. Říkala jsem si, že i ty se tak možná cítíš. Tak si říkám, jestli bys ke mně nepřišel. Na noc. Na kus řeči,“ osloví jednoho večera sedmdesátiletá Addie svého souseda Louise. Oba již před lety ovdověli a jejich životy na malém městě plynou ve stereotypech, které chabě vyplňují prázdnotu. Rozhodnou se nebrat ohledy na to, co si pomyslí ostatní, a začnou se scházet. V nočních rozhovorech poodhalují jeden druhému svou minulost, bolesti, touhy a ztracené lásky. Stávají se z nich dobří přátelé, později i milenci, náhle si připadají jako lidé, kteří mají konečně štěstí. Addiin syn je však kategoricky proti jejich vztahu a dá matce ultimátum, které nelze brát na lehkou váhu. Americký spisovatel Kent Haruf psal svou křehkou novelu vážně nemocný s vědomím, že se jejího vydání již nedočká, a vložil do ní vlastní touhu po životě a lásce a smířlivou radost z krátkých momentů štěstí. Dílo zaujalo čtenáře i filmaře a stejnojmenná filmová adaptace (2017, rež. Ritesh Batra) přinesla krásné role osmdesátníkům Robertu Redfordovi a Jane Fondové.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2018 , VyšehradOriginální název:
Our Souls at Night, 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cizinci v noci. Přihlašte se a napište ho.
U téhle knihy se mi teda víc líbilo filmové zpracování s Robertem Redfordem a Jane Fondovou (a hlavně ten konec). Kniha je psána zvláštně jednoduchým jazykem, bez uvozovek u přímé řeči, a e poměrně tenká. Nicméně líbila se mi ona atmosféra prostého života a malých radostí, navíc hrdinové jsou oba v jádru hodní lidé.
Nikterak komplikovaný příběh, spíš rodinný, o vztazích, samotě, lásce a předsudcích. Ale jako audiokniha to pro mě vyznělo krásně a s velkou přidanou hodnotou hlasů Dany Syslové a Jaromíra Meduny.
Kniha Cizinci v noci v seznamech
zfilmováno stáří partnerské vztahy americká literatura rodinné vztahy poslední kniha autora
Skvělé téma s velkým potenciálem, napsáno ale úplně pitomě a nejspíš i blbě přeloženo. Zklamání.