Člověk bez osudu přehled
Imre Kertész
Stěžejní dílo významného maďarského spisovatele, jemuž byla udělena v roce 2002 Nobelova cena za literaturu. V Kertészově díle je zobrazen koncentrační tábor z pohledu patnáctiletého chlapce a líčen ve stylu téměř nezúčastněného věcného kronikáře. Název odkazuje na stav kolektivního osudu, v němž je člověk zbaven možnosti individuální volby. Z maďarštiny přeložila Kateřina Pošová.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Člověk bez osudu. Přihlašte se a napište ho.
Přečetla jsem mnoho knih s tematikou holocaustu a koncentračních táborů, takže jsem si myslela že vím co mě čeká. Ale to byl omyl.
Tohle není vyprávění dospívajícího kluka o tom co prožil. Tohle syrový odosobněný popis zhmotnělého pekla. Z počátku mi to zpracování dělalo problémy číst (můj mozek čekal něco jiného), ale pak se nešlo odtrhnout. Přes všechny okolní hrůzy na pozadí pekla prosvítají záblesky štěstí a naděje ... Takhle kniha je prostě jiná.
Osobní zážitek je něco jiného než vyčtené nebo vyrešeršované poznatky. Vyprávění člověka, který to vlastní kůži zažil, kontrastuje se salónním, povrchně komerčním stylem knih typu Hana. V paměti mi zůstal autorův popis chátrání vlastního organismu, proměny opáleného svalnatého těla na kostru potaženou kůží, s boláky a vředy, jejíž jediným smyslem života je najít cokoliv k jídlu.
Kniha Člověk bez osudu v seznamech
koncentrační tábory Židé maďarská literatura autobiografické prvky holokaust, holocaust středoevropská literatura
2009 | Člověk bez osudu |
1998 | Kaddiš za nenarozené dítě |
2006 | Likvidace |
2005 | Fiasko |
2006 | Příběh |
Za sebe nemohu knihu hodnotit ani jinak. Být bez osudu znamená osvobození a svobodu, protože osud mi neurčuje trasu mého života.