Človek, ktorý chcel byť Bohom přehled

Človek, ktorý chcel byť Bohom
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/289906/bmid_clovek-ktory-chcel-byt-bohom-XFL-289906.jpg 4 24 24

Pokrokový americký spisovateľ a prekladateľ (nar. 1902), ktorý bol jedným z účastníkov životnej drámy J.R. Oppenheimera, ´otca americkej atómovej bomby´, sa zamýšľa v románe nad zodpovednosťou a charakterom vedca v dnešnej dobe. Dielo je zároveň i preukázaným obrazom myslenia a jednania americkej inteligencie pred druhou svetovou vojnou i po nej, vrhá svetlo na temné metódy smutne preslávenej FBI a bojuje proti vojne odsúdením vedy, ktorá sa dá zneužívať na jej ničivé ciele.... celý text

Literatura světová Romány Věda
Vydáno: , SVKL - Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry

L´Homme qui voulait étre Dieu, 1959

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Človek, ktorý chcel byť Bohom. Přihlašte se a napište ho.

Winoga
26.09.2024 3 z 5

Kniha je dle mého názoru napsána řemeslně a hezkým jazykem. Bohužel se nedomnívám, že téma je tak jímavé, aby se čtenář bez nesnází a občasné nudy dokázal rychle prokousávat textem. Když jsem si přečetl životopisy Chevaliera (Ampter) a Oppenheimera (Bloch), je zřejmé, nakolik je tato kniha výpovědí bývalého věřícího v muže, který chtěl být bohem.

ludek.n
13.01.2021 4 z 5

Osou Chevalierova románu je sestrojení první atomové bomby a její svržení na japonská města na konci druhé světové války. V postavě Sebastiana Blocha se odrážejí osudy profesora J. Roberta Oppenheimera, k němuž měl sám Haakon Chevalier natolik blízko, aby dokázal nanejvýš osobitě a bezprostředně zachytit tragiku jeho životního rozhodnutí. Silné téma je podpořeno vynikajícím zpracováním i skvělým překladem Jana Zábrany, a tak není žádným překvapením, že se román čte jedním dechem. Není to příběh o vědeckém bádání a mimořádných technických objevech, nýbrž o lidech, jejich postojích, sympatiích, ideálech, o jejich rozervanosti, váháních a trýzních. Atmosféra je na prvním místě a zasahuje hluboko a nesmlouvavě. Čtenář je neustále pobízen a tažen vpřed. Chevalierovy myšlenky se zarývají pod kůži a stavějí i ten nejposlednější chloupek do pozoru. Román neoplývá akčními momenty, přesto jeho dramatické napětí hraničí s přetížením. Z mého pohledu téměř dokonalé čtení, kterému dávám palec nahoru.

gersie
03.01.2019 3 z 5

Ano musím souhlasit s [Denny45] , je to zvláštní , kniha byla celkem nudná , ale něco mě nutilo ji neodložit a stále se snažit prokousat se do samotného konce. Jakoby v letech jejího vzniku počínal trapný americký nešvar spousty pořadů a knih neustále dokola opakovat jednu stejnou věc. Tím se stává nudná a zbytečně zdlouhavá. Ale přesto v ní jsou dobré myšlenky, které stojí za přečtení.
Kniha nám nastíní myšlení a společenskou situaci "ameriky"ve třicátých letech .
Můžeme sledovat duševní vývoj a změnu postojů dvou hlavních hrdinů , jdoucích opačným směrem. Jeden oblíbený a uctívaný odborník směřující k namyšlenosti a povýšenosti čí postupné bezohlednosti. A druhý napoak od práskačství a špiclování k uvědomělosti a pochopení, respektive poctivé službě společnosti.

Kniha Človek, ktorý chcel byť Bohom v seznamech

atomová bomba Los Alamos