Čo Clara zanechala přehled
Ellen Marie Wiseman
Sedemnásťročná Izzy Stonová žije v usporiadanej pestúnskej rodine. Pred desiatimi rokmi jej mama zastrelila svojho manžela, Izzinho otca, a odsúdili ju na doživotie. Izzy, zdrvená matkinou zjavnou stratou zdravého rozumu, ju odmieta navštíviť vo väzení. Náhradní rodičia pracujú v miestnom múzeu a Izzy zapoja do projektu katalogizácie predmetov objavených za múrmi chátrajúcej štátnej psychiatrickej liečebne. V záplave opustených osobných vecí pacientov Izzy v batožine Clary Cartwrightovej nachádza kôpku neodoslaných listov, starý denník – a svoju vlastnú trinástu komnatu. Clara v roku 1929 dovŕšila plnoletosť a ocitla sa v životnej etape, keď ju ubíja spolužitie s panovačnými rodičmi a jej jedinou nádejou je láska k chudobnému prisťahovalcovi z Talianska. Odmietne sa vydať za muža, ktorého jej rodičia vybrali, a otec ju proti jej vôli posiela do nóbl domova pre psychicky labilných ľudí, po páde na burze však prichádza o majetok. Claru preto premiestnia do štátneho psychiatrického ústavu, kde liečba na úrovni doby prináša ľuďom viac utrpenia ako úľavy. Zatiaľ čo Izzy čelí výzvam, ktoré prináša nová etapa jej života, Clarin príbeh je úzko spätý s minulosťou. Napriek tomu majú niečo spoločné. Ak Clara nikdy netrpela žiadnou duševnou poruchou, čo by mohlo vysvetliť či obhájiť násilný čin Izzinej mamy? Skladaním mozaiky Clarinho života je Izzy nútená prehodnotiť svoje vlastné životné kroky. Závery sú nečakané a ohromujúce.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2016 , Ikar (SK)Originální název:
What She Left Behind, 2013
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čo Clara zanechala. Přihlašte se a napište ho.
Také nesdílím až tak velké nadšení z této knihy, nicméně uznávám, že mě chytla a chtěla jsem číst dál, protože jsem byla zvědavá, jak oba příběhy dopadnou. Historická část o Claře zavřené v ústavu pro choromyslné byla napínavá, hodně jsem si přála, aby z toho vyvázla a nedokážu pochopit, jak se takto k lidem mohli chovat. Opravdu hodně smutné a frustrující. Současná část o sedmnáctileté Izzie, která spolu s pěstouny pátrá po osudech pacientů z tohoto ústavu už mi nepřipadala tak kvalitně napsaná, celé mi to připadalo poměrně dost přitažené za vlasy, jen samá negativa, až příliš neuvěřitelné náhody, spousta postav traumatizující minulost... No, vcelku to nebyla špatná kniha, ale na stejné téma mi připadala o něco lépe napsaná kniha od Kathryn Hughes - Klíč...
Neviem či môj výtlačok obsahoval iný príbeh ako výtlačky všetkých ostatných, ale absolútne sa nedokážem stotožniť s tak vysokým hodnotením aké kniha má. Najjednoduchšie by som túto knihu zhrnul ako Lucinda Riley z Wishu. Príbeh je rozdelený na dve dejové linky. Historická linka je plná klišé, ale inak obstojná. Clara mi síce nebola nejak extra sympatická, ale aspoň sa ma nevytáčala. Dejová linka odohrávajúca sa v súčasnosti ma však extrémne nebavila. Bolo to čiernobiele, nudné, predvídateľné a väčšinu času som mal pocit, že čítam YA. Nehovoriac o tom, že postava Izzy ma neskutočne iritovala. Autorka sa to strašne pokúša uhrať na city. Clare naložila teda poriadne. Na mňa to ako celok pôsobilo skôr neuveriteľne, než že by to vzbudzovalo súcit. Motívy záporných postáv boli dosť zvláštne. Nehovorím, nečítalo sa to zle, ale za krátku dobu nebudem poriadne vedieť o čom táto kniha bola. Nedotkla sa ma, nesadla mi. Skôr neodporúčam.
Kniha Čo Clara zanechala v seznamech
v Přečtených | 1 368x |
psychiatrické léčebny tajemství romantika duševní zdraví prolínání minulosti a současnostiAutorovy další knížky
2016 | Tmavé stěny Willardu |
2018 | Pro tvoje dobro |
2021 | Sběratelka sirotků |
2023 | Ztracené dívky z Willowbrooku |
2025 | Návrat do Coal River |
Co jsme schopni udělat pro ty, které milujeme? Nebo z nás ti nejbližší udělají blázny?
Mé druhé setkání s autorkou tento rok a opět lazeno v podobném duchu, jako Ztracené dívky z Willowbrooku. V tomto případě mi čtení ani zdaleko nešlo tak rychle jako u předchozího románu, ale není to ani v nejmenším chyba knihy.
Autorka nás provází dvěma příběhy - v současnosti se setkáváme s Izzy, sedmnáctiletou dívkou žijící u již několikátých pěstounů po tom, co její matka zabila jejího otce a sama si teď odpykává trest ve vězení. Izzy s ní přetrhala kontakt a snaží se ve svém náročném životě najít rovnováhu. Dívčina pěstounka provozuje muzeum věnující se nefunkčnímu zařízení pro chorobomyslné, Willard. Jednoho dne objevují kufry a osobní věci nespočtu pacientů, ale jeden z nich Izzy upoutá úplně nejvíc.
Píše se rok 1929 a osmnáctiletá Clara se zamilovala do italského přistěhovalce. Když se odmítne provdat za muže, kterého jí zvolili sami rodiče, je odvezena do Willardu a své pocity svěřuje deníku.
Co všechno se může stát, když se deník dostane do rukou Izzy a ona se rozhodne o Claře zjistit víc?
Jak jsem psala výše, čtení mi tentokrát nešlo tak rychle a dobře jako minule, ale kdykoliv jsem knihu vzala do ruky, nedokázala jsem ji odložit. Nedokážu se rozhodnout, která dějová linka mě bavila víc, protože obě byly plné napětí a emocí, které umí Ellen skvěle popsat.
Tento příběh pro mě nebyl tak předvídatelný jako u Willowbrooku, možná proto mě to stále nutilo číst dál. Moc se těším, až si přečtu autorčina další díla a tento příběh rozhodně doporučuju.