Co je odtud vidět přehled

Co je odtud vidět
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489156/bmid_co-je-odtud-videt-OnS-489156.jpg 4 253 253

„Když Selma řekla, že se jí v noci zjevila okapi, věděli jsme, že někdo z nás brzy zemře,“ zahajuje své vyprávění Selmina desetiletá vnučka Luisa. Selmě se dosud zdálo o africké antilopě třikrát a pokaždé potom někdo z vesnice zemřel, proto jsou její obyvatelé rázem ve střehu. Někteří cítí, že nyní je nejvyšší čas vyrukovat se zamlčovanou pravdou. A když smrt konečně přijde, její okolnosti jsou mimo očekávání všech. Prostřednictvím Luisy odhalujeme život malé poklidné vesnice s magickou atmosférou. V Selmině domě, v němž děvčátko vyrůstá, nalézají útočiště leckdy podivínští sousedé, které navzdory neurózám, vrtochům a rozdílnosti povah spojuje přátelství, tolerance vůči jinakosti a snaha pomáhat si. Žijí tu také Luisini rodiče, zaměstnaní krizí středního věku natolik, že jim sotva zbývá čas na dceru, a její výchovu ochotně přenechávají jiným. A důležité místo patří obrovskému psu Aljaškovi s aurou nesmrtelnosti. Román sestává ze tří částí odehrávajících se v osmdesátých a devadesátých letech minulého století a následně na začátku nového tisíciletí. Vyprávění, v nichž je Luisa konfrontována se smrtí blízké osoby, se volně propojují. Tématem příběhu je však především láska a lidé, kteří mají odvahu o ni usilovat a překonávat překážky v podobě vnitřních bariér, předsudků i tisíců kilometrů. Autorka dovedně žongluje s metaforami a prokládá je jemným, laskavým humorem, čerpajícím z dobře odpozorovaných všedních situací. Její dojemný příběh je promyšlenou meditací o tom, jak ztráta a láska utvářejí člověka i komunitu. O hledání našeho místa ve světě, i když to místo je právě tam, kde se nalézáme. Román získal výrazný mezinárodní ohlas a dosud byl přeložen do 20 jazyků.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Prostor

Was man von hier aus sehen kann, 2017

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Co je odtud vidět. Přihlašte se a napište ho.

Ivule9
18.12.2024 5 z 5

Co je odtud vidět - kniha, která mě mile překvapila.
Laskavostí příběhu, humorem i nápadem.

Jedna z nejkrásnějších knih, přečtených v tomto roce, a vlastně úplně jiná, než jsem si představovala.

Ústřední postavou je Luisa, nejdříve jako desetiletá dívka, která žije v malebné vesnici, obklopená rodinou a sousedy. Rodiče na ni nemají tolik prostoru, hodně času tráví ve společnosti babičky Selmy, souseda optika, kamaráda Martina, obřího psa Aljašky a pratety Elsbeth. Elsbeth je místní mastičkářka a v rukávu má nespočet pověr, Selmě se zase ve snu zjevují okapi, což znamená, že někdo z vesnice zemře.

Ve druhé části je Luisa starší a poprvé se zamiluje - do velmi zajímavého muže. Ve třetí části se zase skočí v čase a dozvíme se, jak to s láskou vypadá.

Všemi částmi se vine sounáležitost, láska a vyrovnávání se se smrtí milovaných lidí. Já jsem si většinu postav i jejich interakce zamilovala (Luisu, Selmu, Elsbeth, optika i Frederika). Jen postava smutně Marlie mi přišla až moc přitažená za vlasy.

Pokud jste ještě nečetli, doporučuju, tohle mi fakt sedlo!

"Dělej zkrátka to, co bys dělala, kdyby byl úplně normální den."

"Na svět už jsem moc starý."
"Jsi starý jako sám svět."

"Každé prozření začíná a končí úklidem podlahy."

Kenan
16.12.2024 5 z 5

Pro mně jedna z knih, na kterou jistě nezapomenu.
A přitom je o obyčejných lidech a jejich "obyčejných" životech. Všechny postavy jsou vylíčeny tak, jako bych je znala a nechtělo se mi z jejich vesničky ještě odcházet.
Je to příběh spíš smutný, ale celou dobu je protkán nenásilným humorem.

Mirek3012
14.10.2024 4 z 5

Nevím, napsané je to hezky, ale asi nejsem cílovka, moc mě to nenadchlo.

Knižní novinky (25. týden)

20.06.2021

Kniha Co je odtud vidět v seznamech