Čo okom nevidíš přehled
Mariana Leky
Magický príbeh o snoch, ktoré sa plnia V dedinke Westerwald vládne magická atmosféra. Žije v nej stará žena Selma, ktorá dokáže predpovedať smrť. Zakaždým, keď sa jej v sne zjaví africká antilopa okapia, niekto v dedine zomrie. Nie je však isté, kto to bude, a tak sú obyvatelia Westerwaldu ustavične v strehu. Možno je to ich posledná príležitosť nájsť odvahu a vysloviť zamlčané alebo nasledovať svoje srdce bez ohľadu na prekážky. Rozprávačkou príbehu je Selmina vnučka Luisa, ktorá tiež čelí smrti blízkeho. Zároveň v priebehu desaťročí odkrýva portrét dediny, kde je všetko zázračným spôsobom prepojené. Viac ako o smrti je však Luisino rozprávanie o láske a strate, ktoré formujú človeka, a o odvahe hľadať svoje miesto vo svete...... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2023 , Ikar (SK)Originální název:
Was man von hier aus sehen kann, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čo okom nevidíš. Přihlašte se a napište ho.

Panejo, nepamatuju, kdy jsem si k postavám vybudovala takový vztah. Po dlouhé dobem tohle byla knížka, od které se nešlo odlepit. A taky jsem díky Selmě neodolala a ke čtení si vzala Mon Cheri :-)

Co je odtud vidět - kniha, která mě mile překvapila.
Laskavostí příběhu, humorem i nápadem.
Jedna z nejkrásnějších knih, přečtených v tomto roce, a vlastně úplně jiná, než jsem si představovala.
Ústřední postavou je Luisa, nejdříve jako desetiletá dívka, která žije v malebné vesnici, obklopená rodinou a sousedy. Rodiče na ni nemají tolik prostoru, hodně času tráví ve společnosti babičky Selmy, souseda optika, kamaráda Martina, obřího psa Aljašky a pratety Elsbeth. Elsbeth je místní mastičkářka a v rukávu má nespočet pověr, Selmě se zase ve snu zjevují okapi, což znamená, že někdo z vesnice zemře.
Ve druhé části je Luisa starší a poprvé se zamiluje - do velmi zajímavého muže. Ve třetí části se zase skočí v čase a dozvíme se, jak to s láskou vypadá.
Všemi částmi se vine sounáležitost, láska a vyrovnávání se se smrtí milovaných lidí. Já jsem si většinu postav i jejich interakce zamilovala (Luisu, Selmu, Elsbeth, optika i Frederika). Jen postava smutně Marlie mi přišla až moc přitažená za vlasy.
Pokud jste ještě nečetli, doporučuju, tohle mi fakt sedlo!
"Dělej zkrátka to, co bys dělala, kdyby byl úplně normální den."
"Na svět už jsem moc starý."
"Jsi starý jako sám svět."
"Každé prozření začíná a končí úklidem podlahy."
Knižní novinky (25. týden)
20.06.2021
Kniha Čo okom nevidíš v seznamech
v Mé knihovně | 129x |
„Na okraji lesa se zastavila a naposledy zaváhala. Vydat se sama do nočního lesa bylo po Selmině snu hotovou pozvánkou na smrt, Elsbeth měla pocit, že se jí přímo vrhá do náručí. Na druhou stranu by to od smrti bylo jaksi laciné, využívat tak zjevné situace. Ovšem smrt byla v obrovské časové tísni, zbývala jí už asi jen hodinka, a to pak jeden bývá méně náročný a dovede se spokojit i s lajdáckým řešením. Navíc když o tom teď tak přemýšlela, nedokázala si Elsbeth narychlo vybavit žádnou smrt, která by byla dramaturgicky náročná, ale docela hodně těch, jež se spokojily s laciným řešením.
Elsbeth se ale přesto rozhodla pokračovat v cestě, protože nechtěla upustit od svého odhodlání.
LEKY, Mariana, Co je odtud vidět, Praha : Prostor, 2022, s. 87.