Co vyprávějí šumavské smrčiny přehled
Hana Šantrůčková
Publikace širokého týmu odborníků se věnuje velmi aktuální problematice unikátních horských smrkových lesů na Šumavě. Kniha názorně představuje složitý ekosystém horských smrčin, vzájemné dynamické soužití smrku a kůrovce, význam mrtvého dřeva pro obnovu lesa, vývoj lesů na Šumavě od poslední doby ledové i historické využívání šumavských hvozdů člověkem. Desítky grafů, mapek a fotografií názorně dokumentují popisované souvislosti, dlouhodobé důsledky tzv. kyselých dešťů i klimatických změn, či účinky různého lesnického hospodaření na citlivé horské ekosystémy, a zároveň uvádějí na pravou míru některé mediální mýty. ... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Co vyprávějí šumavské smrčiny. Přihlašte se a napište ho.
Pokud se chcete opravdu dozvědět co se děje v lesích národního parku. Proč je nesmysl kácet a odvážet dřevní hmotu z lesa a že lesy napadené kůrovcem nejsou mrtvé, pak je tato kniha pro Vás povinnou četbou! Nebojte, je psaná tak, že i laik pochopí popisované procesy. Jednoznačně doporučuji!
Kniha Co vyprávějí šumavské smrčiny v seznamech
2019 | Život v půdě - Příručka pro začínající půdní biology |
2010 | Co vyprávějí šumavské smrčiny |
1970 | Ekologie půdy |
2018 | Stabilní izotopy biogenních prvků: Použití v biologii a ekologii |
Jednoznačně za plný počet!! Tohle by měla být učebnice na nejednom typu škol.
Velmi názorně a srozumitelně podáno v textu a doplněno v problematiku rozšířujících rámečcích, jak fungují smrkové lesy, jaké procesy v nich probíhají, jakým vývojem pod vlivem člověka prošly a čím vším jim hlavně v nedávné minulosti uškodil, a také přibližný nástin toho, jakou mají šanci se z toho vzpamatovat a co se s nimi asi bude dít v budoucnu. A pochopitelně také to, jak bychom se k nim měli chovat my lidé, aby tu lesy byly i v budoucnu.
Docela bych uvítal nové doplněné vydání, od napsání knihy uplynulo už 10 let, za tu dobu se přece jen situace třeba v boji s kůrovcem o něco změnila či posunula do jiného stádia.