Coco Chanel: Legenda a skutečnost přehled

Coco Chanel: Legenda a skutečnost
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539938/bmid_coco-chanel-legenda-a-skutecnost.jpg 5 9 9

Není člověka, který by neznal módní značku Chanel, ale co bližšího víme o její zakladatelce? Osvobodila ženy od korzetů a vyměnila sešněrovanost a okázalost za oblečení, v němž mohly žít, dýchat a cítit se svobodně a pohodlně. Prožila těžké dětství v klášterním sirotčinci, kde ji místo vlastních rodičů vychovávaly jeptišky, byla obviňována z kolaborace s nacisty a jejím největším uměleckým dílem se stal, kromě malých černých a Chanelu N. 5, její vlastní život. Justine Picardie strávila studiem života a díla Coco Chanel deset let. Neváhala navštěvovat archivy, objet místa, kde Chanel žila a tvořila, a mluvit s pamětníky z řad rodiny, přátel i kolegů. Velmi působivý je barvitý popis sirotčince, kde sestry chodily po chodbách v černých hábitech s růženci, a následné srovnání s ikonickými malými černými a perlovými náhrdelníky, které Chanel prodávala svým zákaznicím.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: audiokniha , Tympanum

Coco Chanel: The Legend and the Life, 2010

Interpreti: Martina Hudečková

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Coco Chanel: Legenda a skutečnost. Přihlašte se a napište ho.

Šebestová3
15.11.2024 5 z 5

Precizní. Skvostné čtení.

maryzka
05.06.2024 5 z 5

Pěkná kniha, fotografie úžasné, je vidět, že tento styl se přibližoval a fungoval v první republice pokud se dají ještě někde na půdách sehnat mödní časopisy této doby.

LadaLil
13.05.2024 4 z 5

Čtivá a dobře napsaná kniha. Odkazy na další osobnosti a příběhy související s CC, které pomohou utvořit obraz tehdejší společnosti a doby. Autorka se nevyhýbá nepohodlným tématům jako byla možná kolaborace s fašisty. Přesto se nemohu ubránit dojmu, že se autorce nepodařilo návrhářku poznat a přiblížit se jí. Celou dobu jsem měla pocit, jako by nám nabízela údaje k vlastnímu ověření. Zmapovat dlouhý a plodný život není jednoduché a nemám pocit, že bych četla zcela skvěle napsaný životopis. Vše zůstalo na povrchu a nezanechalo umělecký dojem. Přesto jsem ráda, že jsem knihu přečetla a doporučuji jí.

Pohřbení andělé, Závěj a další knižní novinky (44. týden)

29.10.2023

Kniha Coco Chanel: Legenda a skutečnost v seznamech