Země, můj zadek a další velký kulatý věci přehled
Carolyn Mackler
Patnáctiletá Virginia to opravdu nemá lehké. Všichni z její rodiny vypadají prostě úchvatně, jsou úspěšní, sportovně založení, všude oblíbení a mimo to ještě mluví plynně francouzsky. Jinými slovy dokonalost. Jen ona, se svým příliš velkým zadkem a příliš nízkým sebevědomím, platí za černou ovci rodiny. Pak ale její všemi obdivovaný bratr vyletí ze školy a Virginia zjistí, že za perfektním zevnějškem se mohou skrývat i nepříjemná tajemství. Nejprve to pro ni znamená konec světa a strašlivé zklamání, pak však pochopí, že je to šance na změnu, a s letenkou v ruce se vydává na cestu, aby lépe poznala sama sebe. Konečně se naučí pořádně žít, nechá si udělat piercing do obočí, vlasy nabarví na fialovo a začne nosit oblečení jaké vždycky chtěla. Také založí školní časopis a její matka se ji naučí respektovat stejně jako všichni ostatní. Vtipně psaný dívčí román o tom, že pěkná postava opravdu není vše. Virginia má velkej zadek... no a co? ... celý text
Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: 2009 , Albatros (ČR)Originální název:
The Earth, My Butt, and Other Big Round Things, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Země, můj zadek a další velký kulatý věci. Přihlašte se a napište ho.
Když jsem se po letech rozhodla knihu znovu otevřít, otevřel se mi příběh, který jsem jako malá nikdy neviděla. Na to, jak kniha je stará, je podle mě v té době, co se témat v YA books týče, nadčasová.
Příběh popisuje toxicitu v rodině, sebepoškozování, šikanu, psychické nemoci, poruchy příjmu potravy (od bulimie po binge eating -kterým zjevně Virginie trpí, ale nikdo neměl potřebu na tuto skutečnost poukázat), nízké sebevědomí, znásilnění a poukazuje na rasovou problematiku (v částech kde je nám vysvětlováno kupříkladu jak podle Brewster High School by měl příkladný žák vypadat -bílý hubený jedinec- a jak využívají people of color pouze na propagaci školy)...
Jediné, co mi na této knize chybí je nějaké TW, protože u člověka který trpí depresemi, suicidial thoughts či eating disorders to může spustit nepříjemné myšlenky.
Pokud bych měla patnáctileté dívce dát jednu jedinou knihu, kterou by si opravdu měla přečíst, tak je to tahle. Ono to není jenom o té váze :)
Kniha Země, můj zadek a další velký kulatý věci v seznamech
Za mě fajn odpočinková kniha. Přečetla jsem ji během dvou dní a hned jsem si Virginii zamilovala. Trošku jsem se našla ve stejných věcech a o to víc mě tato knížka bavila. Sice mě obálka odrazovala, ale jak se říká: "Nesuď knihu podle obalu."