Crimen přehled
Józef Hen
Podtitul: Jarmareční historie. Děj svého poutavého historického románu umístil známý polský prozaik Józef Hen na počátek 17. století, kdy v Polsku panoval Zikmund III. Vasa. Tehdejší doba, plná politických zvratů a vojenských střetnutí, mu posloužila jako rámec pro vlastní dobrodružný příběh, jehož hlavní dějovou osu tvoří kriminální zápletka.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 1981 , OdeonOriginální název:
Crimen,Ludowa Spoldzielnia Wydawnicza
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Crimen. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER) Výborný historický román. Kdo se nenechá odradit počátečním přívalem neznámých termínů jako lisovčíci, ariáni, Marina carevna... a chybějící poznámkový aparát nahradí trochou pátrání na internetu, aby lehce pronikl do polských reálií začátku 17. století, kdo si po prvních stránkách neřekne, že ho kniha o bojích a náboženských hnutích nezajímá a přečte pár dalších stránek, aby zjistil, že o tom to opravdu není, užije si napínavý příběh mladého šlechtice Tomáše Bludnického, který se po osmi letech vrací domů, aby se dozvěděl, že jeho otec byl možná zavražděn. A třebaže v knize dojde nebo málem dojde k povícero úmrtím, jež bychom jednoznačně nazvali vraždou či pokusem o vraždu, a přesto se nad nimi nikdo příliš nepozastaví, právě smrt již půl roku pohřbeného otce Bludnického si zaslouží speciální pátrání a možná i spravedlivou odplatu. Ale nebojte se, děje se tam taky spousta jiných věcí. Tomáš se opravdu snaží, aby si za celou dobu příběhu skoro vůbec neodpočinul.
Historický dobrodružný román jsem přečetl se zaujetím, udržoval stálé napětí a dal nahlédnout do života tehdejší doby.
Kniha Crimen v seznamech
1981 | Crimen |
1973 | Tvář hráče pokeru |
1990 | Já Michel de Montaigne |
1980 | Jokohama |
1965 | Duben |
Zchudlý šlechtic Tomáš Bludnický se po letech válčení a trudného věznění vrací do svého rodiště. Touží po klidu a odpočinku, ale není mu přáno: musí najít vraha svého otce a postarat se, aby viník spáchaný čin splatil životem. Józef Hen si pro svůj téměř detektivní příběh vybral nejenom historické kulisy z počátku 17. století, které zabydlil řadou postaviček snad ze všech společenských vrstev, vysokou šlechtou počínaje a zbídačelými nevolníky konče, ale přibližuje čtenářům atmosféru doby i použitím adekvátních výrazových prostředků a celkového ladění. Přestože se z jednotlivých řádků ven valí kvanta ryzí a bezprostřední syrovosti, překvapivě nechybí prostor pro romantiku a rozjímání. Tyto oázy klidu kupodivu ani v nejmenším nenarušují celkovou, vesměs dynamickou, linii, spíše naopak jí přidávají na atraktivnosti. Hen své hrdiny nerozmazluje, dává jim pocítit bič, nenávist i lásku, násilí se střídá s pohlazením, únava s vytržením, tápání a neznalost s porozuměním. Nic není černobílé, nic není fádní, nudné a nevýrazné. Crimen je poutavým čtením, které dokáže oslovit a zaujmout od začátku do konce.