Čtení o hradech, zámcích a městech přehled
Eduard Petiška
Pověsti a příběhy starých českých, moravských a slezských hradů. Dřevoryty vyzdobil Zdeněk Mézl. 1. vydání.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čtení o hradech, zámcích a městech. Přihlašte se a napište ho.
Tajemná a historická akniha mne velmi bavila, protože mám ráda toto téma z prostředí hradů a jejich panovníků. Nejvíce se mi líbí období Karla IV. Doporučuji dospělým pro připomenutí historie a mladým pro lepší vztah k naší krásné vlasti s bohatou historií.
Sice jsem očekával něco jiného, ale i tak mě kniha hodně bavila. Sestává povětšinou z krátkých kapitolek, kdy jsem si dal jednu dvě před spaním.
Čekal jsem, že to bude o jednotlivých hradech, zámcích. Vždy nějaká historie a zajímavost. Jedná se ale vlastně o pověsti od prvopočátků českých zemí až po 18. století. A spíše než na ty profláklé pověsti se kniha zaměřuje na lokální povídačky. Odtud ty hrady, zámky a města.
Kniha Čtení o hradech, zámcích a městech v seznamech
tajemno Morava pověsti Karel IV., král a císař, 1316-1378 Habsburkové Přemyslovci tajemství panovníci Čechy Lucemburkové České knížectví historické romány hrady a zámky
2005 | Staré řecké báje a pověsti |
1975 | Birlibán |
1996 | Alenčina čítanka |
1986 | Příběhy tisíce a jedné noci |
1987 | Anička a básnička |
Tak jsem díky panu Petiškovi otevřela pomyslnou bránu minulosti a ponořila se do jeho vyprávění českých pověstí počínajíc Krokem, konče zbojnickými časy - Ondrášem.
Ondráš je mi zvlášť blízký, protože patřil do mého kraje. Pověsti a vyprávění o hrdinské minulosti naší země vnášely vždy do temného času světlo, útěchu, hrdost a odhodlání vytrvat. A to všechno vede člověka k zamyšlení, zda i příběhy z naší doby, které budou jednou staré a zachytí se na tváři krajiny, obohatí něčím příští generace, ale to už záleží jen a jen na nás. Pan Petiška je pro mě Pan Spisovatel a kniha, kterou jsem si přečetla je opravdu nádherná svým zpracováním. Hodnotím všemi pěti.