Grandlová brož přehled
Anna Sedlmayerová
Čtyři detektivky série
1. díl >
Z idylické hájovny na Třeboňsku vytrhne hlavního hrdinu příběhu, Miloše Jáchyma, v roce 1939 válka a hlavně sňatek z velké lásky se židovkou Růženou. Růžena se zachraňuje útěkem do ciziny a Jáchym se seznamuje s Markétou, která je mu posilou a záchranou. Osou příběhu je pátrání po mysliveckém šperku, grandlové broži, který si Růžena vzala s sebou a který se záhadně objeví záhy po jejím odchodu. Po způsobu detektivních románů rozvíjený příběh z doby druhé světové války. Jeho podstatnou složkou je zachycení ovzduší, nálad a myšlení českých lidí v dusnu okupace i těsně po ní.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Grandlová brož. Přihlašte se a napište ho.
Z mého pohledu jde o velmi bohatě a kvalitně napsaný válečný příběh s detektivní zápletkou.... doba, ve které se příběh odehrává, byla velmi zlá a lidé dělali, co mohli, aby vůbec nějakým způsobem přežili, proto dnes může příběh působit trochu pateticky a dost přehnaně, ale tak to prostě bylo... niterné pocity, morální postoje a vnitřní boj se sebou samým a svým svědomím je u hlavní postavy Miloše Jáchyma bravurně a velmi detailně popsán .... také postava Markéty je rozpitvána až na dřeň...celkem chápu, že to někomu mohlo připadat chvílemi až nudné, ale mě ne, za mě velký obdiv paní spisovatelce !
Kniha Grandlová brož v seznamech
šperky Třeboň myslivecké příběhy české detektivky a krimi
1993 | Dům |
1962 | Pomozte mi, Terezo! |
1964 | Zelené pastely |
1965 | Déšť ustal k večeru |
1970 | Grandlová brož |
Je už to strašně dávno, možná až padesát let, kdy jsem tuhle knihu přečetl poprvé, nedávno jsem na ni narazil mezi knihami vyřazenými z místní knihovny, tak jsem si ji připomenul a nelitoval jsem. Poměrně poutavý příběh se zajímavě vyfabulovanou detektivní zápletkou, ale především s více než dobře vykreslenými povahami, myšlením a jednáním hlavních postav.