Čtyři múzy přehled

Čtyři múzy
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535887/bmid_ctyri-muzy-6613f2a0404aa.jpg 5 33 33

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čtyři múzy. Přihlašte se a napište ho.

elexmil
19.02.2024 5 z 5

Osvěžila jsem si vzpomínky na četbu této knihy v rámci tvoření svých seznamů. Tento životopis byl pro mne hodně a hodně přínosný, nevím co je fikce a co pravda, popis doby, kdy Egon S. žil je velmi věrohodný.

Placka007
24.11.2023 5 z 5

Schválně jsem si dopředu nezjišťovala, do jaké míry jsou příběhy těchto múz podloženy realitou.
Vyplatilo se. Moc jsem si tuto knihu užila.

markej
22.10.2023 5 z 5

Román o čtyřech ženách, které významně ovlivnily život malíře Egona Schieleho.

V jednotlivých kapitolách vystupuje Adele, malířova švagrová a modelka, dále Gertrude, malířova mladší sestra, s níž měl velmi blízký vztah a která mu rovněž stála modelem, Wally, jeho milenka a taktéž modelka, a nakonec manželka Edith, s níž Egon prožil tři roky a která na konci října roku 1918 umírá v šestém měsíci těhotenství na španělskou chřipku. Schiele ji přežívá o pouhé dva dny.

Musím přiznat, že se začátkem knihy jsem trochu bojovala: jako první je vyprávěn příběh Adele, v němž se stále dokola řešilo to samé a který mi připadal takový trochu nanicovatý (nakonec je z mého pohledu nejslabší kapitolou). Pak už ale bylo vyprávění daleko zajímavější, byť mě trochu mrzelo, že malířův život a jeho tvorba jsou líčeny pouze prostřednictvím jeho blízkých žen, a ne jím samotným.

Autorka v doslovu připomíná, že o ženách blízkých Schielemu se jeho životopisci příliš nevěnují a že se o nich příliš neví, proto velká část příběhu je opravdu fikce, například vztah trojice Adele – Edith – Egon.

Celkově je kniha ovšem přes drobné výtky, které mám, opět skvělým příspěvkem v celé ediční řadě Beletrizované životopisy, z nichž už jsem přečetla několik knih a zatím žádná mě nezklamala. Těším se tedy na další... :-)

Hodnocení: 4,5* z 5*

Vychází Mrtvá zóna, Temný amulet a další knižní novinky (39. týden)

25.09.2022

Kniha Čtyři múzy v seznamech