Čtyři roční období: Rok v Římě přehled
Stefan Ulrich
„Vy se ale máte,“ říkali všichni přátelé, když se rodině Ulrichových splnilo dávné přání. Bella Italia! Dolce vita! Strávit celý rok ve Věčném městě, to je splněný sen. Jenže život v Římě přináší nejedno překvapení. Místo paláce čeká rodinu obyčejný dům s tuctem bytů, kde neteče teplá voda, nejde proud a všude leží souvislá vrstva prachu. A před sebou mají rok plný typického italského chaosu, ale také dobrosrdečnosti, ochoty pomoci, dobré nálady a nenapodobitelné italské schopnosti užívat si života plnými doušky. Vyprávění německého novináře Stefana Ulricha o jeho pobytu v Římě zaujme množstvím postřehů, které s laskavým humorem popisují a komentují běžný život v hlavním městě Itálie.... celý text
Literatura světová
Vydáno: 2014 , MottoOriginální název:
Quattro Stagioni: Ein Jahr in Rom
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čtyři roční období: Rok v Římě. Přihlašte se a napište ho.
Ano, Řím nelze nemilovat. Jako turisti vidíme to, co chceme vidět. Ale když tam někdo žije dlouhodobě, je to o něčem jiném. Kniha byla vtipná, poučná, i balzám na duši. Užila jsem si vyprávění.
Německý novinář Stefan Ulrich má možnost splnit si celoživotní sen a pracovat coby dopisovatel známého německého periodika v Římě. Ale jak později zjišťuje, nejde jen o přesun rodiny a osobního majetku do velkého bytu ve Věčném městě. Jakkoli z geografického hlediska nejde o žádnou velkou vzdálenost, ukazuje se, že bude třeba překonat překážky v podobě rozdílné mentality a postojů k rozličným problémům. Vtipné a čtivé. Nejvíce mě pobavilo trefné vylíčení rozvětvené italské byrokracie, které aspoň v případě povolením pobytu vyřešila autorova manželka velmi jednoduše : "Prostě se bez té rezidenzy obejdeme. "
Kniha Čtyři roční období: Rok v Římě v seznamech
místopisy humor cestopisné příběhy Řím Itálie
Velmi pěkná, čtivá kniha, idealně na letní dovolenou. Samozřejmě nejlépe v Itálii :-)