Čtyři vznešené pravdy přehled
Jeho Svatost Dalajlama XIV. (p)
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: 2019 , PragmaOriginální název:
The Four Noble Truths, 1935
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čtyři vznešené pravdy. Přihlašte se a napište ho.
Jak se už zmiňují komentáře níže, jedná se o přepis poměrně odborné přednášky ohledně Čtyř vznešených pravd. Pokud se o buddhismus zajímáte jen povrchně, nebo se s ním teprve seznamujete, tak tuhle knížku určitě ne. Je určena spíše pro pokročilejší adepty, kteří jsou schopni sledovat tok myšlenek různých buddhistických škol a jejich odborných termínů, dost často v sanskrtu.
Jeho Svatost mi trochu svým stylem a argumentací připomínal Tomáše Akvinského. Věřím, že ti dva by si výborně rozuměli. :)
Každému vyhovuje jiný typ textu. Tato kniha není vyprávění o čtyřech vznešených, ale přímá ukázka filosofie tibetského buddhismu. Někdo očekává vyprávění, ale pozor je to možná až příliš odborné.
Kniha Čtyři vznešené pravdy v seznamech
buddhismus náboženská literatura východní filozofie tibetský buddhismus tibetská literaturaAutorovy další knížky
1999 | Cesta ke štěstí |
2017 | Kniha radosti |
2010 | Jak vidět sebe samé tak, jací doopravdy jsme |
2002 | Čtyři vznešené pravdy |
1997 | Cesta ke svobodě |
Kniha mi přišla zbytečně složitá. Myslím, že není určena lidem, kteří už o buddhismu něco nevědí. Dalajlama zachází podle mého názoru zbytečně do detailů o učeních jednotlivých škol, o kterých laik stejně nic neví, a používá tituly knih a hovoří o osobnostech, které laik stejně nezná. Takže jestli někomu chybí základy, tak v téhle knize bude asi dost plavat.