Cyklistka: Osud poslední baronky přehled
Jana Poncarová
Osud poslední šlechtičny z rodu Battaglia. Od autorky bestselleru Podbrdské ženy. Být vzornou manželkou: takový osud měl čekat Blanku ze šlechtického rodu Battaglia. Její dobrodružná povaha jí však velela jinak. Z divokého děvčete vyrostla sebevědomá žena, která na kole zcestovala kus světa. Své stáří Blanka pak tráví v chátrajícím rodném zámečku v jihočeských Bratronicích. Sleduje, jak známý svět kolem ní mizí. Až díky studentce žurnalistiky Kláře ožívají vzpomínky na Blančin dávný pestrý život – i na její osudovou lásku, po které jí zůstal jen nikdy nepřečtený dopis.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cyklistka: Osud poslední baronky. Přihlašte se a napište ho.
Tohle se nečetlo úplně lehce, ale osud poslední baronky v Čechách mě nesmírně, nejen knižně, obohatil. Ano, je to cca od půle knihy dosti ponuré čtení, ale určitě ne osobností hlavní hrdinky, ta svítila, přes absurdnost doby , jasně a odhodlaně. A já zase vyhledávala další informace, je to pro mě opravdu velmi obohacující, setkávat se s reálnými příběhy těchto výjimečných žen, jejichž, často těžký osud, vás může v lecčem inspirovat. Minimálně v tom, že lusknutím prstů může být opravdu hůř než si dovedeme představit. Osud Blanky a Kristiána, kteří se provinili pouze tím, do jakého prostředí se narodili, jejich nezdolnost a síla ducha je velmi inspirující. A ač ten dramatický příběh byla drsná realita jednoho životního osudu, nelituji, že jsem po knize sáhla v období Vánoc, spíše naopak. Silných příběhů není nikdy dost, tento se mi dostal pod kůži a já objevila další českou autorku, jejiž tvorbu znovu vyhledám. Píše skvěle.
Moje první kniha od autorka. Měla jsem z ní dost depresivní pocit. Trochu mi vadilo časté skákání v čase a delší popisné pasáže přírody.
Knižní novinky (23. týden)
06.06.2021
Kniha Cyklistka: Osud poslední baronky v seznamech
2019 | Eugenie: Příběh české hoteliérky |
2020 | Alžběta a Nina: Tajemství mojí babičky |
2021 | Cyklistka: Osud poslední baronky |
2020 | Děvčata první republiky |
2022 | Herečka: Múza první republiky |
O rodu Battaglia jsem před přečtením knihy neměla tušení, natož o tom, že Blanka byla průkopnicí ženské cyklistiky. Připadalo mně až neuvěřitelné, že ji rodiče pustili jen tak cestovat všude možně v době, kdy byla mladým děvčetem. A ovšem také, že si na tak daleké cesty na kole troufla. Je fakt, že oproti současnosti měla jednu velkou výhodu – automobilový provoz byl minimální a po této stránce bylo tedy cestování na kole bezpečnější než dnes.
Část knihy věnovaná Blančinu mládí, láskám atd. se mi líbila nejvíc. Pak ovšem přišla okupace a 2. světová válka, pro spoustu lidí se zhroutil svět. Pro mladou ženu zvyklou svobodně cestovat to byly těžké časy – které pokračovaly i po válce.
U knihy oceňuji originalitu námětu, to, že autorka pečlivě zpracovala příběh málo známé osobnosti na základě skutečných událostí. Jen mně není jasné, zda je historickou skutečností i to, jak se k Blančině rodině za minulého režimu chovali lidé z vesnice (krádeže atd.). Že by opravdu většina, vlastně téměř všichni, ze dne na den změnili svůj názor na lidi, s nimiž ještě donedávna udržovali přátelské styky? Příliš tomu nevěřím, už po zkušenosti s jinou knihou autorky a proto jednu hvězdičku ubírám. Mnoho mladých autorů se totiž tuto dobu snaží vylíčit tak, jakoby téměř všichni lidé byli totální vyvrhelové, což se po listopadu 1989 mělo změnit jako mávnutím kouzelného proutku (my o kapánek dříve narození víme, že to tak není).