Ďábel v zrcadle přehled
Juraj Červenák
Stein a Barbarič série
Pokračování úspěšné série Juraje Červenáka. Špioni biskupa Khlesla jsou na stopě protestantského spiknutí, jehož cílem je likvidace nejvyšších katolických hodnostářů. Obětí prvního útoku se stane sám arcivévoda Matyáš Habsburský. Ďábel v zrcadle je dalším dílem oblíbené série historických detektivek slovenského autora. Napínavý politický thriller se odehrává ve Vídni na přelomu 16. a 17. století. Následník trůnu, arcivévoda Matyáš Habsburský, se stane první obětí protestantského spiknu-tí, jehož cílem je likvidace nejvyšších katolických hodnostářů. Zatímco lékaři bojují o jeho život, špioni biskupa Khlesla, Stein, Barbarič a Jaroš pátrají v ulicích Vídně po zákeřném vrahovi. Nebude tento úkol nad jejich síly? Napětí se stupňuje a vkrádá se i mezi Steina a Barbariče. Nebudou nakonec stát proti sobě? Juraj Červenák i zde zaujme hlavně dokonale vykreslenými dobovými reáliemi, spletitým příběhem plným akce a sugestivním hledáním kořenů zločinu.... celý text
Detektivky, krimi Thrillery Literatura slovenská
Vydáno:Originální název:
Diabol v zrkadle, 2016
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ďábel v zrcadle. Přihlašte se a napište ho.
![Zelený_Drak Zelený_Drak](https://www.databazeknih.cz/img/users/53_/53927/m_53927-Zoh.jpg?v=1459854936)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Knihu jsem chtěla do výzvy, tak jsem vyjímečně přeskočila dva díly. Ničemu to nevadilo. Vesměs platí to, co jsem napsala o prvním dílu, akorát tentokrát trvalo asi třetinu knihy, než mě to chytlo a začalo mě zajímat, jak se to vyvine dál. Atentát na panovníka pro mě navíc není tak eticky zajímavý jako snaha o záchranu celého města. Subjektivně méně zajímavý kousek, ale objektivně podobná úroveň jako první díl.
![soupik2012 soupik2012](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/242187/m_soupik2012-663bf7a37aa1b.jpg?v=1715206051)
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
Po slabší 3. časti, se pan Červenák vrátil na absolutní top kvalitu. Kromě správně dávkovaného dobrodružství, detektivního pátrání, napětí v příběhu a věrohodnosti v ději, se v této části seznámíme s protestantskou a katolickou církví. Pro mě je absolutně nepochopitelné, jací jsou zejména katolíci fanatikové. Přestože se příběh odehrává v pochmurném období, tak nepostrádá humor a knihu tak lze zařadit mezi oddechovou literaturu. Audiokniha je načtena velmi dobře a načetl ji pan Marek Holý.
Kniha Ďábel v zrcadle v seznamech
v Mé knihovně | 292x |
vraždy detektivní a krimi romány Vídeň Rakousko-Uhersko náboženská perzekuce protestantismus historické detektivky přelom 16. a 17. století krutost vyšetřováníAutorovy další knížky
2013 | ![]() |
2009 | ![]() |
2006 | ![]() |
2015 | ![]() |
2017 | ![]() |
"Bylo tak hezky, že i starci na smrtelných postelích se při pohledu z okna rozhodli, že zemřou až zítra."
V historickém dobrodružném příběhu, který je zasazen do rudolfínské doby se opět setkáváme s notářem Barabičem, kapitánem Steinem a kaprálem Jarošem. Právě probíhají ostré náboženské boje mezi protestanty a katolíky a naše oblíbená trojice má za úkol chránit arcivévodu i biskupa a vypátrat atentátníky.
str.290
"S arcivévodovou benevolencí vůči luteránské chátře je nadobro konec. Ve Vídni a celém Rakousku se už smráká nad celou vaší zkurvenou reformací. Vrány nebudou schopné vzlétnout, jak budou přežrané kacířským masem."
Celý příběh je akční, napínavý, je tu i pár zajímavostí z historie a také díky vtipným dialogům a špičkování mezi našimi hrdiny jsem si čtení užila a jdu na další díl.