Daleká cesta přehled

Daleká cesta
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151726/daleka-cesta-151726.jpg 4 92 92

Válečný román zčásti inspirovaný skutečnými událostmi . Pavel a Ennelise Bauerovi se spolu se svým synkem Pepíkem rozhodnou v roce 1939 prchnout před německou okupační mocí, protože jim jako židům hrozí deportace. Odjedou do Prahy, kde vyhledají chlapcovu chůvu Martu. Ta jim nabídne ubytování, ale pak je prozradí svému milenci, který pracuje pro nacisty. Bauerovi jsou zatčeni a Pepík se dostane do záchranného programu pro děti, tzv. Kindertrasportu. Rodiče a chůvu už nikdy neuvidí, ale jeho dlouhá cesta za svobodou začíná. Autorka, která žije se svou rodinou v Torontu, byla za knihu nominovaná na prestižní Man Booker Prize. Napínavý román o Kindertransportu z okupovaného Československa do bezpečí za mořem. Kniha obdržela cenu THE CANADIAN JEWISH BOOK AWARD FOR FICTION a byla zařazena do širšího výběru kandidátů na cenu MAN BOOKER PRIZE. Strhující příběh o málo známé epizodě holocaustu z pera významné kanadské autorky s českými předky. Psychologické drama o osudu jedné české židovské rodiny za okupace.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , Argo

Far to Go, 2010

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Daleká cesta. Přihlašte se a napište ho.

ozzak
02.06.2024 5 z 5

Zajímavá kniha o zamozne židovské rodině se Sudet která utíká před hitlerem pro obsazení Sudet do Prahy a pak se pokoušejí neúspěšně utéct po obsazení celé České republiky ale neúspěšně tak se aspoň podaří zachránit Ikdyz s velkými obtížemi 6 leteho syna pepika.

mataaskorice
20.04.2022 4 z 5

Kniha je čtivá, měla jsem přečteno za dva večery. Nicméně ke mně příběh úplně nedokázal proniknout. Nevím ani, jak to správně vyjádřit - zkrátka na můj vkus byla stylistika jaksi plytká, příliš "letem světem", nedokázala jsem se na osoby, ani na temnou dobu a ponuré téma pořádně naladit. Čtyři hvězdy za to, že se jedná o námět čerpaný z osobní rodinné historie. Jako poselství pro další generace a jako vztyčený ukazovák pro ty, co přijdou po nás, jsou knihy, jako je tato, potřebné.

prochajda
11.01.2019 5 z 5

Krásná a dojemná kniha, nečekala jsem, že mě tak zasáhne. Ta "odvaha" rodičů poslat děti Wintonovými vlaky do neznáma a doufat...
Zaujal mě vtip, který vyprávěla Marta:
Hitler a Chamberlain se potkají na ulici a Hitler řekne: "Chamberlaine, dej mi Československo" a on řekne: "Dobrá". Druhý den se opět potkají a Hitler řekne: "Chamberlaine, dej mi svůj deštník". A Chamberlain na to: "Můj deštník?! Ale ten přece patří mně!".

Kniha Daleká cesta v seznamech

Židé Nicholas Winton, 1909-2015