Dámské kupé přehled

Dámské kupé
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11472/damske-kupe-11472.JPG 4 44 44

Akhila, pětačtyřicetiletá neprovdaná úřednice, nikdy neměla šanci žít si po svém – vždycky se musela podřizovat své rodině, kterou po otcově smrti živila. Veškeré její pokusy osamostatnit se a žít si vlastním životem narážejí na nepochopení rodiny i okolí. Jednoho dne učiní rozhodující krok, koupí si jízdenku do města na jihovýchodním cípu indického poloostrova a vydá se na cestu. V dámském lehátkovém kupé cestuje s pěti dalšími ženami, které jí během noci jedna po druhé vyprávějí své životní příběhy. Akhila od nich nečeká odpověď na otázku, která ji pronásleduje celý její dospělý život – totiž zda neprovdaná žena může být šťastná či zda k naplnění potřebuje manžela –, jen naslouchá líčení různých podob manželských, rodinných a mezilidských vztahů a nakonec dospívá k rozhodnutí a činu, jímž se kniha uzavírá. Českého čtenáře (či spíše čtenářku) kniha zaujme nejen mimořádnou čtivostí, ale i exotičností prostředí a hlavně tématem, jímž je momentálně celosvětově velmi aktuální ženská otázka.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Eroika

Ladies Coupé, 2001

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dámské kupé. Přihlašte se a napište ho.

Nofar197
06.03.2023 5 z 5

Akhiladensvari žije celkem nezajímavý život. Pracuje jako úřednice a stále žije s matkou a sestrou. Má všechny potřebné atributy samostatné ženy, bohužel uvízla v pavučine předsudků tradiční indické společnosti.
Všechno změní den, kdy se Akhila vydává nočním vlakem na cestu k mysu Kanjakumari. V dámském kupé se postupně dovídá životní osudy spolucestujících a i díky nim dospěje ke konečnému rozhodnutí.
Výborná kniha.

ivanaci
17.09.2021 5 z 5

Krásná kniha, i když někdy plná bolesti a smutku, přesto nádherná. Četla se sama.

Booky84
06.03.2021 5 z 5

Nádherná kniha, vyprávějící osudy různých žen a zjištění, že problémy a potřeby žen se vlastně příliš neliší. V knize se zároveň čtenář seznamuje i s některými indickými tradicemi a zvyky. Díky letošní čtenářské výzvě jsem se o této knize dozvěděla a jsem za to opravdu ráda.

Kniha Dámské kupé v seznamech