Dámy z Missalonghi přehled
Colleen McCullough
Dámy z Missalonghi je čtivý komorní příběh tří žen z malého města Byron na úpatí australských Modrých hor. Hlavní hrdinka Missy Wrightová je třiatřicetiletá svobodná žena, která je chudou příbuznou nejbohatší rodiny ve městě. Spolu s matkou a tělesně postiženou tetou žije poklidný a nudný život. Chudoba těchto žen je důsledkem dlouholeté křivdy. Dědictví v této velké rodině totiž nespravedlivě přechází pouze na mužské potomky, zatímco na ženy zbývají jen drobty. Muži v rodině svého postavení nestydatě využívají a často připravují své příbuzné i o to málo, které jim právem patří. Skromné a pokorné Missy nezbývá nic než bezútěšná budoucnost. Příchod nekonvenční sestřenice ze Sydney však přivodí zásadní zvrat. Uně se podaří nabídkou vhodné četby z knihovny i osobními radami rozdmýchat sotva znatelný plamínek Missiny víry ve vlastní možnosti a schopnosti. Missy se osamostatní a po šokujících odhaleních má konečně před sebou plnokrevný život. ... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1994 , Slovenský spisovateľOriginální název:
The Ladies of Missalonghi, 1987
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dámy z Missalonghi. Přihlašte se a napište ho.
Příjemná kniha, dobře napsaná. Jak už bylo uvedeno níže, spíš se jedná o poklidné vyprávění a zajímavý příběh. Podle mého názoru tato kniha zaujme hlavně ženy se smyslem pro romantično :-).
Tři hvězdičky nebo čtyři? Mám ráda tyhle poklidné příběhy z poklidného maloměstského prostředí, také Una se mi líbila, ale poslední třetina knihy připomínala spíš osnovu. Každá událost po družičkové oslavě stála za rozepsání a u posledního rozhovoru s Unou jsem záměr autorky nepochopila :-( Hmmm, takže 3
Kniha Dámy z Missalonghi v seznamech
2004 | Ptáci v trní |
1994 | První muž Říma |
1995 | Koruna z trávy |
2005 | Říjnový kůň |
1999 | Caesar: leťte kostky! |
Mně příběh nezaujal vůbec a byla jsem několikrát v pokušení knihu odložit - kdyby nebyla tak útlá, asi bych to udělala. Souhlasím, že je to pěkně čtivé, avšak co se samotného děje týče...: něco mezi Adamsovou rodinou, 101 dalmatiny a Pýchou a předsudkem. Charakter postav nepropracovaný, jsou buď ryze kladné či ryze záporné, vývoj povah skokový (ze submisivní poslušné dcerušky je rázem prostořeká odvážná bojovnice - tato přeměna "jen" na základě četby románů), chování postav jen těžko uvěřitelné, že by se takto někdo choval v reálném životě (i když v minulosti) a navíc to duchařské zakončení! Ani jedna z postav mi nebyla sympatická. Vzpomínám, že Ptáci v trní se mi před lety, nesmírně líbili, seriál též, teď zvažuji, zda si je nepřečtu znovu, abych se ujistila, že se mi líbí stále.